Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Corona-uitspraak: eenzijdig 50% loonopschorting niet gerechtvaardigd, loonoffers wel mogelijk?

De huidige bijzondere omstandigheden vergen soms bijzondere beslissingen vanuit werkgevers.

De rechtbank Amsterdam oordeelde op 28 mei 2020 over de volgende situatie.  

Het betrof een restaurant die op grond van de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis met ingang van half maart 2020 is gesloten. Sindsdien is er een beperkte take-away-service opgezet waar nog enige omzet uit werd gerealiseerd.

De werkgever had in maart 2020 de NOW aangevraagd en heeft (uiteindelijk) 60% van de loonsom over januari 2020 uitgekeerd gekregen. Zij heeft daarmee aan alle personeelsleden, onder wie degenen die per 1 maart 2020 in dienst waren gekomen, 50% loon uitgekeerd.

De werknemer in kwestie vorderde veroordeling van de werkgever tot betaling van achterstallig salaris. De werkgever erkent de vordering van werknemer met betrekking tot het achterstallig salaris, maar voert aan dat zij door de coronacrisis en de sluiting van haar bedrijf in acute betalingsproblemen is geraakt. Alle werknemers 50% van hun salaris betalen leek de werkgever wel zo eerlijk, nu wegens gebrek aan financiële middelen niet aan alle medewerkers hun volledige salaris kon worden uitbetaald.

De rechter oordeelt dat voldoende aannemelijk is dat bij de werkgever door de buitengewone omstandigheden waarin zij nu verkeert, een onvoorziene, bedrijfseconomische noodsituatie aanwezig is. De werkgever heeft volgens de rechter dan ook een zwaarwichtig belang dat in beginsel met zich brengt dat van de medewerkers gevraagd kan worden om – in overleg – bepaalde arbeidsrechtelijke aanspraken op te schorten of zelfs helemaal prijs te geven.

Echter, het eenzijdig en zonder nader overleg genomen besluit van de werkgever tot betaling van 50% van het salaris brengt voor werknemers een te grote inkomensachteruitgang mee, waardoor zij in financiële problemen komen. Op basis van alle omstandigheden en alle belangen afwegende, kon van de werknemer in alle redelijkheid volgens de rechter niet verlangd worden dat er over meerdere maanden werd ingestemd met 50% opschorting van het loon, ook omdat niet vaststond wanneer de werkgever dan wel over voldoende middelen zou beschikken om de achterstand(en) in te lopen.

Uit deze uitspraak zou wel de conclusie getrokken kunnen worden dat de huidige omstandigheden niet zonder meer meebrengen dat het niet mogelijk zou zijn om in overleg met de medewerkers tot afspraken te komen waarbij arbeidsrechtelijke aanspraken worden opgeschort of hier prijs op wordt gegeven. Overweegt u een dergelijke maatregel? Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht denkt graag met u mee.