Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Uitsluiting transitievergoeding bij AOW-leeftijd is geen leeftijdsdiscriminatie

Recentelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat de uitsluiting van een transitievergoeding voor werknemers die de AOW- gerechtigde leeftijd hebben bereikt, niet in strijd is met Europese Richtlijnen. De uitsluiting maakt weliswaar direct onderscheid op grond van leeftijd, maar van een verboden onderscheid is geen sprake.

Met de doelstelling van de wetgever om met de invoering van de WWZ het ontslagrecht eenvoudiger, sneller en minder kostbaar te maken, verdraagt zich niet dat in individuele gevallen moet worden getoetst of er toch een recht op een transitievergoeding bestaat, bijvoorbeeld omdat de werknemer geen volledige AOW- uitkering heeft opgebouwd en in zodanige financiële omstandigheden verkeert dat hij aangewezen blijft op inkomen uit arbeid.

Het voorgaande brengt ons tevens op het volgende.

In veel arbeidsovereenkomsten is vaak een bepaling opgenomen dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd, het zogeheten pensioenbeding. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege (automatisch) eindigt bij het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd. Een prima bepaling indien de werknemer na het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd niet zal doorwerken.

Desalniettemin bestaan er ook situaties waarin een werknemer die de AOW- gerechtigde leeftijd heeft bereikt, blijft doorwerken. Door de Wet Doorwerken na AOW- gerechtigde leeftijd is deze situatie voor werkgevers ook aantrekkelijker gemaakt. Wel willen wij u wijzen op het volgende aandachtspunt.

Sinds de WWZ is in de wet opgenomen dat werkgever de arbeidsovereenkomst zonder instemming van de werknemer of zonder toestemming van het UWV WERKbedrijf of de kantonrechter kan beëindigen wegens het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd vanaf de dag dat een werknemer deze leeftijd bereikt. Van deze mogelijkheid kan slechts één keer gebruik worden gemaakt. Voorwaarde hiervoor is wel dat de arbeidsovereenkomst moet zijn aangegaan voorafgaand aan het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd.

Let op! Als een werknemer blijft doorwerken nadat de AOW- gerechtigde leeftijd is bereikt, terwijl een pensioenbeding is overeengekomen dan eindigt de arbeidsovereenkomst middels het pensioenbeding automatisch en begint stilzwijgend een nieuwe arbeidsovereenkomst. De nieuwe arbeidsovereenkomst kan dan niet meer eenvoudig door de werkgever worden opgezegd wegens het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd aangezien deze laatste arbeidsovereenkomst niet is aangegaan voorafgaand aan het bereiken van de AOW- gerechtigde leeftijd. Dit betekent dat – ondanks dat geen transitievergoeding verschuldigd is – het reguliere gesloten ontslagstelsel geldt en toestemming nodig is van het UWV WERKbedrijf of de kantonrechter. Hiervoor is een voldragen redelijke ontslaggrond nodig, die niet gelegen mag zijn in de leeftijd van de werknemer. Een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden behoort uiteraard tot de mogelijkheden, indien de werknemer bereid is hiermee in te stemmen.

Afhankelijk van de aard van de organisatie en eventuele wensen, kan een pensioenbeding wel of niet in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Het is dus wel van belang een weloverwogen keuze te maken. De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht denken graag met u mee.