Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Billijke vergoeding van € 80.000,- toegekend door geen functioneringsgesprekken te voeren

Vanaf 2014 hebben er tussen werkgever en werknemer verschillende functioneringsgesprekken plaatsgevonden. Uit deze gesprekken zou volgen dat het functioneren van werknemer al jarenlang onderwerp van klachten is geweest. Van motiverend, inspirerend en coachend leiderschap zou geen sprake zijn. Werknemer werd op non- actief gesteld en start vervolgens een kort geding procedure op.

De kantonrechter te Almelo heeft op 14 maart 2016 de werkgever veroordeeld werknemer in de gelegenheid te stellen zijn werkzaamheden te hervatten. Nadien hebben er nog verscheidene discussies tussen werkgever en werknemer plaatsgevonden over de wedertewerkstelling van de werknemer en is werknemer uiteindelijk opnieuw op non- actief gesteld.

De werkgever verzoekt de kantonrechter vervolgens om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, primair vanwege verwijtbaar handelen of nalaten van werknemer en subsidiair op grond van een verstoorde arbeidsrelatie.

De primaire ontslaggrond wordt door de kantonrechter afgewezen. De subsidiaire ontslaggrond – te weten de verstoorde arbeidsrelatie – slaagt wel. De kantonrechter is gelet op de tussen partijen gevoerde correspondentie, de op non- actiefstellingen, looninhoudingen, gevoerde procedures en het verhandelde ter zitting van oordeel dat sprake is van verstoorde arbeidsverhouding. Herplaatsing ligt niet in de rede. Ontbinding volgt en de werkgever dient een transitievergoeding te betalen van € 75.000,- bruto.

De kantonrechter veroordeelt werkgever daarnaast tot betaling van een billijke vergoeding van € 80.000,- bruto wegens ernstig verwijtbaar handelen, onder meer door vanaf 2004 geen functioneringsgesprekken meer met werknemer te voeren. Hierdoor heeft de werkgever een sfeer kunnen laten ontstaan waarbij onvrede over het functioneren van de werknemer bij medewerkers kon groeien. Daarmee is werknemer de kans ontnomen in een vroeg stadium zijn functioneren voor zover nodig, bij te stellen.

Hoewel van het toekennen van een billijke vergoeding alleen bij ernstig verwijtbaar handelen sprake kan zijn en toekenning om die reden in de literatuur het zogeheten ‘muizengaatje’ werd genoemd, zien wij steeds vaker uitspraken de revue passeren waarin toch een billijke vergoeding aan een werknemer wordt toegekend. Hieruit blijkt maar weer dat dossiervorming cruciaal is in het kader van een ontslagtraject.

Heeft u vragen over het opbouwen van een dossier? De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht zijn u graag van dienst.