Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Is de kantonrechtersformule terug?

De kantonrechter Amsterdam heeft op 29 januari 2016 een opvallende uitspraak gedaan, waarin de billijke vergoeding is berekend aan de hand van de vóór 1 juli 2015 geldende kantonrechtersformule.

Werkgever had van het UWV WERKbedrijf geen toestemming gekregen om de arbeidsovereenkomst met werknemer wegens bedrijfseconomische redenen op te zeggen. Vervolgens werd aan werknemer de toegang tot de computer geblokkeerd, werden hem taken opgedragen die eindig waren en werden taken van de werknemer aan derden toebedeeld. De werkgever heeft de kantonrechter uiteindelijk verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Volgens de kantonrechter was de werkwijze van werkgever erop gericht een verstoorde arbeidsverhouding te construeren in de hoop zo met een minimum aan kosten alsnog tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te kunnen komen.

Aangezien er in de visie van de kantonrechter sprake was van een eenzijdig door de werkgever ervaren verstoorde arbeidsverhouding, was geen grondslag aanwezig voor ontbinding op grond van een verstoorde arbeidsrelatie. Wel ontbond de kantonrechter de arbeidsovereenkomst op de “h grond” met als motivering dat er geen sprake meer was van een vruchtbare samenwerking.

Naast de transitievergoeding werd een billijke vergoeding ex artikel 7:671b lid 8 onderdeel c BW aan werknemer toegekend van in totaal € 60.000,- bruto omdat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld. De kantonrechter berekende de billijke vergoeding op basis van de kantonrechtersformule.

In deze uitspraak lijkt niet alleen de h- grond (ontbinding op grond van andere omstandigheden dan de in de wet genoemde) opgerekt te zijn ten opzichte van de tot op heden gepubliceerde rechtspraak, maar is ook sinds 1 juli 2015 weer aansluiting gezocht bij de kantonrechtersformule voor het berekenen van de billijke vergoeding.

Ondanks dat deze uitspraak tot op heden een vreemde eend in de bijt lijkt te zijn, is dossiervorming sinds 1 juli 2015 nog belangrijker geworden waarbij voorkomen moet worden dat een werkgever een ernstig verwijt kan worden gemaakt. De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht kunnen u ondersteunen in het opbouwen of beoordelen van een ontslagdossier.