Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Definitief einde VAR-verklaring met ingang van 1 mei 2016

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt definitief vervangen door de modelovereenkomsten die worden ingevoerd door de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA). Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met het wetsvoorstel Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 mei 2016 in werking treedt, waarbij wel tot 1 mei 2017 een implementatietermijn is ingesteld. De Belastingdienst is tijdens deze periode tot 1 mei 2017 terughoudend bij de handhaving van de nieuwe regels en zal ondersteuning bieden bij de invoering van de nieuwe werkwijze.

Inhouding premies en heffingen?

In het fiscale recht en in het socialezekerheidsrecht wordt onderscheid gemaakt tussen zelfstandigen en werknemers. Of iemand een zelfstandige is of een werknemer, wordt beoordeeld op basis van de geldende wetgeving en de bijbehorende jurisprudentie. Het onderscheid tussen zelfstandige en werknemer is in de praktijk van belang voor de vraag of er sprake is van inhoudings- en premieplicht voor de loonheffingen en verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. Tot voor kort kon de VAR-verklaring hierover op voorhand duidelijkheid geven.

Modelovereenkomst

In de plaats van de VAR-verklaring kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers een ‘modelovereenkomst’ afsluiten indien er onzekerheid is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst (en dus of er een inhoudingsplicht geldt). Deze ‘modelovereenkomsten’ worden (voor zover mogelijk) gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. In de modelovereenkomsten is de relatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer zodanig beschreven dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Als opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruik maken van deze overeenkomsten en ook werken volgens de voorwaarden van deze overeenkomsten, zijn zij gevrijwaard van naheffing door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft voor deze overeenkomsten namelijk geoordeeld dat geen sprake is van een inhoudingsplicht. Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen ook zelf een overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal dan binnen zes weken de overeenkomst beoordelen. Het gebruik van een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst is facultatief, hier bestaat geen enkele verplichting toe.

Voor vragen over het bovenstaande onderwerp kan contact worden opgenomen met één van de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht.