Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Het verwisselen van een loonopschorting met een loonstop komt werkgever duur te staan

De arbeidsongeschikte werknemer in kwestie heeft zonder redelijke grond aangeboden passende arbeid niet verricht. Op grond van artikel 7:629 lid 3 sub c BW kan de werkgever het loon van de werknemer stop zetten, zodat een werknemer ook achteraf geen aanspraak meer kan maken op uitbetaling van het loon. In dit opzicht verschilt de loonstop krachtens artikel 7:629 lid 3 BW zich van de loonopschorting als bedoeld in artikel 7:629 lid 6 BW.

De werkgever mag het loon opschorten wanneer hij niet in de gelegenheid wordt gesteld te controleren of de werknemer wel recht heeft op loon. Bij een loonopschorting wordt het loon tijdelijk niet uitbetaald. Als de werknemer alsnog aan de controlevoorschriften voldoet, heeft hij alsnog – in tegenstelling tot een loonstop – aanspraak op zijn loon over de periode gedurende welke de betaling was opgeschort.
De werkgever is steeds verplicht om de werknemer binnen een redelijke termijn de grond van de weigering of opschorting mede te delen. Laat de werkgever na onverwijld mededeling te doen na het gerezen vermoeden dat er een grond is het loon niet (geheel) door te betalen, dan kan de werkgever geen beroep meer doen op die grond.

In een uitspraak van de kantonrechter Utrecht van 26 augustus 2015 heeft de werkgever ten onrechte gesproken over loonopschorting in plaats van stopzetting van het loon. De werkgever voert aan dat uit de brieven blijkt dat zij niet loonopschorting maar loonstopzetting heeft bedoeld. De werknemer stelt een loonvordering in om alsnog aanspraak te kunnen maken op het niet uitbetaalde loon. De kantonrechter stelt de werknemer in het gelijk. Aangesloten wordt bij een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden van 29 maart 2011: “Van een werkgever mag, zeker waar een voor de werknemer zo ingrijpend middel wordt ingezet als een loonsanctie, worden verwacht dat hij zijn woorden zorgvuldig kiest’.

Welke lering valt hieruit te trekken? Schroom niet om een loonstop of loonopschorting door te voeren als hiertoe een noodzaak bestaat, maar formuleer de juiste sanctie zorgvuldig!