Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

“Zieke” werknemer die tegen de instructies in toch voor vier maanden naar de Dominicaanse Republiek vertrekt, wordt rechtsgeldig ontslagen

De vakantieperiode is voor velen weer van start gegaan. Ongetwijfeld zullen veel werknemers van een welverdiende vakantie genieten. Het komt echter regelmatig voor dat een werknemer tijdens zijn vakantie “ziek” wordt. Doet de ziekte zich voor in het buitenland, dan is controle hierop moeilijk. Als werkgever is het dan van belang om hierover heldere en duidelijke regels te stellen. Een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 18 april 2017 ter illustratie.

Deze zaak

Werkneemster heeft voor de periode van 25 augustus tot 20 september 2016 toestemming gekregen voor het opnemen van een reis naar de Dominicaanse Republiek. Kort voor deze vakantie heeft werkneemster bij werkgever een verzoek gedaan om aansluitend aan deze vakantie voor een periode van 3-6 maanden onbetaald verlof op te mogen nemen.
Op de dag van vertrek naar het buitenland, heeft werkneemster zich ziek gemeld. Ondanks de ziekte heeft werkneemster besloten af te reizen naar de Dominicaanse Republiek. Dit terwijl in het verzuimreglement van werkgever staat dat voor een verblijf in het buitenland tijdens ziekte toestemming van de leidinggevende nodig is. Deze toestemming is op de dag van vertrek niet door werknemer aan haar leidinggevende gevraagd, laat staan verkregen.

Op 2 september 2016 heeft de echtgenoot van werkneemster verklaard dat zij ziek is en niet in staat is om naar Nederland te reizen. Vervolgens heeft werkgever bij brief van 9 september 2016 werkneemster laten weten dat het recht op loon met ingang van de ziekmelding is opgeschort en dat een medische verklaring waaruit de ongeschiktheid tot reizen van werkneemster blijkt, wordt verlangd.

Deze medische verklaring blijft uit en werkgever sommeert werknemer per brief om terug te keren naar Nederland en zich te melden bij werkgever. Bij deze brief is eveneens een loonstop opgelegd. Op 27 oktober 2016 zijn nadere medische stukken ontvangen, maar de bedrijfsarts blijft van mening dat werkneemster niet heeft aangetoond dat zij niet kan reizen. Op 27 december 2016 heeft het UWV in een deskundigenoordeel geoordeeld dat werkneemster onvoldoende re-integratie-inspanningen verricht. Werkgever verzoekt de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden.

Kantonrechter

De kantonrechter is van oordeel dat het opzegverbod tijdens ziekte niet in de weg staat aan ontbinding, omdat het verzoek geen verband houdt met de ziekte van werkneemster. In deze zaak is voldoende komen vast te staan dat werkneemster het verzuimprotocol niet is nagekomen. Werkneemster heeft immers besloten om, ondanks haar ziekte, naar het buitenland te vertrekken. Zij had hiervoor niet de vereiste toestemming van haar leidinggevende. Werkneemster heeft dus de controlevoorschriften bij ziekte herhaaldelijk, zelfs na toepassing van de sancties loonopschorting en loonstop, niet nageleefd en heeft daarvoor geen goede reden gegeven. Voorts concludeert de kantonrechter dat werkneemster haar re-integratieverplichtingen niet voldoende is nagekomen.

De kantonrechter oordeelt dat sprake is van verwijtbaar handelen door werkneemster zodanig dat van werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. De arbeidsovereenkomst wordt dan ook op de zogenoemde “e-grond” ontbonden onder toekenning van een transitievergoeding. De kantonrechter ziet geen aanleiding om een billijke vergoeding toe te kennen.

Tip voor werkgever

Het zonder toestemming op vakantie gaan van een zieke werknemer en daarmee de controlevoorschriften verzuimen kan in de praktijk voor onenigheid zorgen. Zorg daarom voor duidelijke afspraken, bijvoorbeeld een Verzuimreglement. Heeft u vragen over een zieke werknemer gedurende de vakantie neem dan contact op met de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht.