Relevante wetswijzigingen voor HR voor het jaar 2025
- In het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Vbar) zal toegelicht gaan worden wat in de wet wordt bedoeld met “werken in dienst van”. Naar verwachting wordt de wet per 1 januari 2026 ingevoerd. In de tussentijd vallen we voornamelijk terug op de uitleg in de rechtspraak wanneer een arbeidsverhouding als “arbeidsovereenkomst” of als “overeenkomst van opdracht” wordt gekwalificeerd. Meer weten? Lees er hier meer over!
- Er is een wetsvoorstel ingediend dat bedrijven met meer dan 10 werknemers verplicht om hen toegang te geven tot een vertrouwenspersoon. De beoogde ingangsdatum is nog niet bekend.
- Sinds 1 april 2020 worden alle werkgevers gecompenseerd voor de transitievergoeding die betaald wordt als een werknemer na twee jaar ziekte uit dienst treedt en de wachttijd WIA is doorlopen. Deze compensatieregeling wordt vanaf 1 juli 2026 beperkt tot kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers). Werkgevers met 25 of meer werknemers worden vanaf dan niet meer door het UWV gecompenseerd. Het is de vraag wat dit zal gaan doen met de voorheen gebruikte werkwijze om dienstverbanden slapend te houden.
- Het wetsvoorstel Wet eerlijker inkomen bepaalt dat het minimumloon jaarlijks 5% stijgt. Het einddoel is dat het minimumloon 60% van het gemiddelde loon bedraagt. Dankzij de koppeling aan het minimumloon stijgen de uitkeringen en de AOW dan evenredig mee. Ingangsdatum is nog niet bekend.
- Het kabinet werkt aan het wetsvoorstel Personeelsbehoud bij Crisis. Op basis van die wet kunnen werkgevers hun werknemers behouden tijdens crisissituaties (die buiten het reguliere ondernemersrisico vallen), door hun werknemers dan tijdelijk te herplaatsen binnen de organisatie in een andere functie. Ook kunnen werkgevers hun werknemers tijdelijk minder laten werken, en daarbij een loonsubsidie aanvragen. De ingangsdatum nog niet bekend.
- Op 6 juni 2023 is een nieuwe EU-richtlijn in werking getreden die beloningsdiscriminatie tussen mannen en vrouwen moet voorkomen. Lidstaten krijgen tot 7 juni 2026 de tijd om aan de richtlijn te voldoen. Het kabinet werkt nog aan een wetsvoorstel tot implementatie van deze richtlijn.
- Het Wetsvoorstel Aangaan gesprek tussen werkgever en werknemers over bereikbaarheid buiten werktijd moet regelen dat werkgevers en werknemers afspraken maken over niet bereikbaar zijn buiten werktijd.
- Het wetsvoorstel Meer zekerheid voor flexwerkers wil meer zekerheid creëren voor oproepkrachten, uitzendkrachten en tijdelijke arbeidskrachten en de verschillen tussen vaste en flexkrachten verkleinen. Denk aan aanscherping van de ketenregeling, het vervangen van een nulurencontract door een bandbreedtecontract etc.
- Er is een wetsvoorstel ingediend ter zake hervorming van het concurrentiebeding. Lees er hier meer over!
- Er zijn plannen om het verlofstelsel (zoals het geboorteverlof, kortdurend en langdurend zorgverlof etc.) te vereenvoudigen.
- De regering wil een certificeringsplicht invoeren voor intermediairs. Beoogde inwerkingdatum is begin 2026.
Wij houden u steeds van alle ontwikkelingen op de hoogte!