Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Werkgevers opgelet: wettelijke vakantiedagen vervallen of verjaren niet als de informatieplicht geschonden is!

De Hoge Raad heeft zich op 23 juni 2023 uitgelaten over de volgende kwestie.

Een werknemer en zijn voormalig werkgever discussieerden over de vraag of de werkgever verplicht was de door de werknemer opgebouwde, maar niet genoten wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen (in totaal 200 dagen opgebouwd van 2005 tot en met 2020) uit te betalen. Volgens de werkgever waren deze dagen vervallen dan wel verjaard.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de werkgever verplicht is de werknemer te stimuleren zijn wettelijke minimumvakantiedagen op te laten nemen, de werknemer daadwerkelijk in staat te stellen om deze dagen op te nemen en de werknemer te informeren over het verlies van niet opgenomen wettelijke vakantiedagen. Als dat niet gebeurt, dan vervallen de niet genoten wettelijke vakantiedagen niet en blijft de verjaringstermijn buiten toepassing.

Let wel, de informatieplicht zoals hiervoor is omschreven geldt voor de wettelijke vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband vier weken) waarop de werknemer op grond van de wet minimaal recht heeft. De dagen die dit minimum te boven gaan, de zogeheten bovenwettelijke vakantiedagen, mogen anders behandeld worden. 

Praktische tip: informeer uw werknemers periodiek over het aantal – in elk geval wettelijke – vakantiedagen die resteren en wanneer deze dagen vervallen, zodat de werknemer in staat wordt gesteld deze dagen daaraan voorafgaand desgewenst op te nemen. Zorg er ook voor dat bij arbeidsongeschikte werknemers op voorhand overeenstemming bestaat over het afboeken van op te nemen vakantiedagen op het vakantiedagensaldo, zodat de werknemer ook daadwerkelijk kan worden vrijgesteld van het verrichten van re-integratieverplichtingen.