Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Hoge Raad: aanzegging van een tijdelijk contract moet schriftelijk

De aanzegplicht

Sinds 2015 geldt een aanzegplicht bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van zes maanden of langer. Dat betekent kort gezegd dat een werkgever aan een werknemer uiterlijk een maand voor de einddatum van het contract moet laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja, ook onder welke voorwaarden. Als de werkgever dat niet of te laat doet, is een aanzegvergoeding verschuldigd.

De wet stelt verplicht dat de aanzegging schriftelijk gebeurt, maar wat nu als de werknemer in een gesprek wel op de hoogte is gesteld door de werkgever en de werknemer direct een andere baan heeft gevonden? Er is dan geen nadeel geleden door de werknemer. Is het dan wel zo redelijk dat de werkgever de aanzegboete verschuldigd is? Uit lagere rechtspraak werd dit niet duidelijk, de ene kantonrechter vond het niet redelijk de andere wel.

De Hoge Raad heeft hier inmiddels duidelijkheid over gegeven. Ook in deze zaak ging het om een werkgever die mondeling tijdig had laten weten de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. De werknemer ging vervolgens op zoek naar een andere baan en vond deze ook aansluitend op het dienstverband. Er was dus geen schade voor de werknemer.

Is er dan toch een aanzegvergoeding verschuldigd?

De Hoge Raad vindt van wel. De aanzegplicht is namelijk een regel van dwingend recht en heeft als doel de positie van de werknemer te versterken, dit dan door schriftelijk duidelijkheid te verkrijgen over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst. De aanzegvergoeding heeft dus het karakter van prikkel tot naleving van de plicht tot schriftelijke aanzegging. Het mondeling informeren van de werknemer strookt dus niet met deze wettelijke regel.

Voor de praktijk

Voor werkgevers is dus van belang om altijd tijdig en in ieder geval schriftelijk aan een werknemer te laten weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd. Het alleen voeren van een gesprek hierover is onvoldoende.

Het is nog altijd mogelijk om al in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat het tijdelijke contract niet zal worden verlengd, maar wees u er dan wel bewust van dat de transitievergoeding in dat geval verschuldigd is, ook als er later toch wordt verlengd maar de werknemer het contract zelf niet meer wil voortzetten.