Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Signalering: nieuwe regels studiekostenbeding en nevenwerkzaamhedenbeding!

Op 11 november 2021 is het wetsvoorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ingediend bij de Tweede Kamer. Wat is in dit wetsvoorstel met als beoogde datum van inwerkingtreding 1 augustus 2022 zoal opgenomen?

Scholingsplicht

Op dit moment zijn werkgevers verplicht om werknemers in staat te stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Per 1 augustus 2022 wordt de scholingsplicht uitgebreid met onder meer een vergoedingsplicht voor – op basis van de wet of cao – verplichte scholing. Een studiekostenbeding, waarbij de werkgever met de werknemer afspreekt dat de studiekosten volgens een afbouwregeling moeten worden terugbetaald bij uitdiensttreding binnen een bepaalde periode, is dan bij ‘verplichte’ scholing niet meer mogelijk. Ook wordt het volgen van de opleiding als arbeidstijd beschouwd.

Nevenactiviteiten

In veel arbeidsovereenkomsten of cao’s is een verbod van nevenwerkzaamheden opgenomen waarbij het de werknemer – behoudens uitdrukkelijke (voorwaardelijke) toestemming van de werkgever – verboden is om tijdens het dienstverband voor anderen te werken.

Hoofdregel wordt dat een verbod van nevenwerkzaamheden niet meer is toegestaan, tenzij dit gerechtvaardigd is aan de hand van objectieve redenen.

Onder een objectieve reden wordt volgens de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel onder andere verstaan de gezondheid en veiligheid, de bescherming van de vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, de integriteit van overheidsdiensten of het vermijden van belangenconflicten. Het is geen limitatieve opsomming, zodat er ook andere redenen kunnen worden aangevoerd zoals het voorkomen van overschrijding van de Arbeidstijdenwet.

Bestaande verboden kunnen in stand blijven bij inwerkingtreding van het wetsvoorstel, zolang de werkgever die een beroep wil doen op het verbod van nevenwerkzaamheden op dat moment maar een objectieve rechtvaardiging ervoor kan geven.

Wij raden werkgevers wel aan om in nieuwe arbeidsovereenkomsten al rekening te houden met de aankomende wijziging en het verbod van nevenwerkzaamheden anders te formuleren.

Introductie onvoorspelbare arbeidsvoorwaarden  

Er is sprake van grotendeels onvoorspelbare tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht, als het merendeel van de arbeidstijd niet vooraf bekend is. Bij onvoorspelbare tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht, worden deze tijdstippen in overwegende mate direct of indirect door de werkgever bepaald. De werkgever moet hierbij rekening houden met het feit dat de werknemer arbeid mag weigeren te verrichten als deze buiten de overeengekomen referentiedagen of uren valt. 

Een werknemer mag vanaf een dienstverband van 26 weken maximaal één keer per jaar een verzoek doen voor een vorm van arbeid met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Uitbreiding informatieverplichting

Werkgevers zijn al wettelijk verplicht om werknemers schriftelijk te informeren over bijvoorbeeld de functie, datum aanvang dienstverband en salaris.

De werkgever wordt vanaf 1 augustus 2022 verplicht om bij indiensttreding meer schriftelijke informatie aan de werknemer te verstrekken over zijn arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten. Binnen een week na de eerste werkdag gaat het om de belangrijkste gegevens, waaronder de plaats van het werk, de aard van de arbeid, de startdatum en (bij een tijdelijk contract) de einddatum, het basisloon en andere loonbestanddelen, de duur van een werkdag en bij onvoorspelbare werkpatronen de tijdstippen waarop de werknemer verplicht kan worden om te werken. Binnen een maand na de eerste werkdag informeert de werkgever ook nog over zaken als de hoeveelheid betaalde vrije dagen, het eventuele recht op opleiding, de opzegtermijn en de cao.

Werkgevers doen er goed aan te werken met een actueel personeelsreglement.

Behoefte om uw contractenwerk eens te laten screenen en updaten? Wij helpen u graag. Vraag gerust eens vrijblijvend naar de mogelijkheden via ons contactformulier.