Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Gebruik testuitslagen THC niet strijdig met de AVG

Werknemer was ruim 17 jaar in dienst van werkgever. Werkgever hanteert een alcohol- drugs- en medicijnenbeleid.

De werknemer is op staande voet ontslagen omdat bij hem in de dagen daarvoor drie keer speekseltesten zijn afgenomen en er tot drie keer toe THC in zijn speeksel is aangetroffen.

Werknemer vraagt het ontslag op staande voet te vernietigen omdat er in strijd zou zijn gehandeld met de privacywetging (AVG).

De regels die in het Personeelshandboek van werkgever staan (‘Er mogen bij aanvang van de dienst en tijdens de uitvoering van het werk geen actieve sporen van alcohol of drugs in het lichaam aanwezig zijn. Dat betekent dat de medewerker ‘fit voor werk’ dient te zijn. Hij dient daar in privétijd rekening mee te houden’), maken inbreuk op de privésfeer van werknemer.

De kantonrechter is echter van oordeel dat op het werk in het bedrijf van werkgever het veiligheidsbelang van werkgeefster telt.

Het werk in het bedrijf van werkgever is gevaarlijker dan het werk in menig ander bedrijf. Dat veiligheidsbelang rechtvaardigt deze inbreuk op de grondwettelijke en verdragsrechtelijke bescherming.

Naar het oordeel van de kantonrechter is het gebruik van de testuitslagen door werkgever rechtmatig, omdat het noodzakelijk is voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (art. 6 lid 1 onder b AVG). Toestemming voor dat gebruik vanuit werknemer is in dat geval niet vereist.

Gelet op het grote veiligheidsbelang van werkgeefster is de overtreding van het alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid door werknemer ernstig. En gezien het feit dat niet meteen het zwaarste middel is toegepast, maar eerst het minder zware middel van een waarschuwing, vindt de kantonrechter het ontslag op staande voet een proportionele reactie.

Tip: werk met een duidelijk (dat kan kort) alcohol- drugs- en medicijnenbeleid binnen de organisatie.