Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Wat iedere HR moet weten over arbeidsrechtelijke actualiteiten van de eerste twee maanden van het nieuwe jaar

Wanneer is “per” het einde van de maand?

Advies LT: neem in de arbeidsovereenkomst en/of in een beëindigingsovereenkomst in elk geval ook altijd op tot en met welke dag de arbeidsovereenkomst voortduurt.

Formulering geheimhoudingsbeding

Advies LT: neem een ruim geheimhoudingsbeding op in de arbeidsovereenkomst dat niet alleen is beperkt tot het verstrekken van informatie aan “derden”, maar zich ook uitstrekt tot de situatie dat een werknemer bestanden van de werkgever zonder toestemming naar de privé omgeving brengt.   

Weigeren passende functie

Advies LT: ook als op voorhand duidelijk is dat een werknemer een passende functie weigert in het kader van herplaatsing, blijf de functie dan wel – in elk geval twee keer – aanbieden en leg dit schriftelijk vast.

Ontslag statutair bestuurder

Advies LT: ontslag van een statutair bestuurder via het vennootschapsrechtelijk traject (de aandeelhoudersvergadering) als gevolg waarvan veelal automatisch ook de arbeidsovereenkomst eindigt, lijkt eenvoudig. Echter, er komen veel formaliteiten en aandachtspunten bij kijken waaronder het belang van het bestaan van een redelijke ontslaggrond, zoals een duurzaam en ernstig verstoorde arbeidsverhouding of onenigheid over het te voeren beleid terwijl de werkgever adequate inspanningen heeft verricht om één en ander te herstellen.

Arbeidsongeschiktheid AOW’er

Opdrachtovereenkomst

  1. De mogelijkheid dat een Deliveroo bezorger zich kon laten vervangen door iemand anders was contractueel opgenomen, maar uit de praktijk bleek dat deze situatie zich niet/ nauwelijks voordeed. Ook binnen een arbeidsovereenkomst bestaat de mogelijkheid dat de werknemer zich met toestemming van de werkgever laat vervangen.
  2. Deliveroo betaalde automatisch tweewekelijks aan de Deliveroo bezorger, hetgeen volgens het Gerechtshof meer weg had van een arbeidsovereenkomst waarbij de werkgever uit zichzelf het loon betaalt. De meeste bezorgers zijn ook niet btw-plichtig (hobbymatig werken). Het ontbreken van ondernemerschap kan een indicatie vormen voor werknemerschap.
  3. De bezorging van maaltijden is een kernactiviteit van Deliveroo, Deliveroo bepaalde de wijze waarop de werkzaamheden worden georganiseerd en wijzigde eenzijdig de contractvorm (eerst arbeidsovereenkomst, later opdrachtovereenkomst). Deliveroo had een vergaande controlemogelijkheid door een GPS-locatie op de werkwijze van de bezorger hetgeen volgens het Gerechtshof een vorm van gezag is aan te merken.

Advies LT: wees terughoudend met het aangaan van een overeenkomst van opdracht als er direct aansluitend een arbeidsovereenkomst aan vooraf is gegaan (tenzij de manier van werken substantieel anders is). Werk met een door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomst van opdracht en zorg dat er geen elementen terug komen die zouden kunnen leiden tot een arbeidsovereenkomst.

Einde wachttijd WIA uitgangspunt slapers

Advies LT: kijk bij een (diepe) slaper of einde wachttijd voor of na 1 juli 2015 is gelegen. Is dit daarvoor, dan kan de werknemer niet met succes aanspraak maken op de wettelijke transitievergoeding. 

Herplaatsingplicht internationale functies

Advies LT: hoe groter de organisatie, des te omvangrijker de herplaatsingsplicht. In beginsel is de herplaatsingsplicht beperkt tot Nederland, temeer omdat een enkele reisafstand (per auto) van 1 à 1,5 uur per dag passend wordt gezien. Als een werknemer met een internationale functie echter aangeeft bereid te zijn om ook buiten Nederland werkzaam te zijn, dan zal werkgever het herplaatsingsonderzoek ook moeten uitbreiden tot over de Nederlandse grenzen heen, waarbij ook relevant is in hoeverre werkgever invloed heeft op het buitenlandse aannamebeleid.

Aanpassing Coronasteunpakket

Verrekening min-uren

Advies LT: zorg dat de mogelijkheid tot het verrekenen van min-uren – bijvoorbeeld in het kader van een contract met een jaarurennorm – in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Voorkom zoveel mogelijk een stuwmeer aan min-uren en probeer deze zo snel mogelijk weer in te laten lopen. Geef werknemers periodiek inzage in het saldo. Check wel altijd een eventuele CAO in verband met mogelijk afwijkende bepalingen.