Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Voorkom boetes vanuit de Inspectie: is uw RI&E al aangepast vanwege de pandemie?

Aan het Arbeidsomstandighedenbesluit is recentelijk een tijdelijk nieuw artikel toegevoegd om de kans op verspreiding van het Covid-19 virus binnen organisaties zoveel mogelijk te voorkomen en beperken.

Door werkgever te treffen voorzieningen

Voorbeelden van voorzieningen volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn:

Door werknemer in acht te nemen maatregelen

Aanpassing RI&E?

Het risico op besmetting en verspreiding van COVID-19 dient ook in de RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) opgenomen te worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er minder werk voorhanden is en/of dat er juist meer werk is en/of dat er meer mensen alleen werken en/of dat er minder ruimte is om te werken en/of dat bezoekers zich moeten houden aan nieuwe richtlijnen binnen de organisatie hetgeen effect kan hebben op de veiligheid van medewerkers.

Door het coronabeleid mee te nemen in de RI&E voldoen werkgevers aan de nieuwe eisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Boetes Inspectie SZW

De inspectie SZW controleert of werkgevers zich houden aan de (nieuwe) arbeidsomstandighedenwetgeving, al dan niet middels een steekproef of naar aanleiding van een klacht of melding door een (ex)werknemer. Vanuit de toezichthoudende rol kan de Inspectie handhavend optreden om naleving te bevorderen, waaronder het opleggen van boetes (veelal nadat de werkgever eerst is gewaarschuwd).

Vergeet dan ook niet uw RI&E langs te komen om te bezien of er nog een aanpassing gedaan moet worden, zodat u ook op het gebied van de arbeidsomstandigheden voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving.