Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Wetsvoorstel: meer zekerheid voor werkgevers over loondoorbetaling zieke werknemers en advies bedrijfsarts wordt leidend

Werkgevers zijn verplicht het loon van een zieke werknemer gedurende de eerste twee jaar van ziekte voor het grootste deel door te betalen. Daarnaast geldt een re-integratieplicht om werknemers weer terug aan het werk te krijgen. Het ministerie van SZW en werkgeversorganisaties hebben onder andere afspraken gemaakt over de loondoorbetaling tijdens ziekte. 

Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door het UWV. Hierdoor zijn loonsancties op basis van een medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts niet meer mogelijk. Een wetsvoorstel dat dit regelt is onlangs aan de Tweede Kamer aangeboden. Het wetsvoorstel biedt werkgevers tevens meer zekerheid over de loondoorbetalingsverplichting bij zieke werknemers. Daarnaast gaan met name kleine ondernemers profiteren van een tegemoetkoming voor de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. 

Bedrijfsarts is leidend
Onderdeel van de afspraken is dat het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer leidend wordt bij de toets op de re-integratie inspanningen (RIV-toets) door het UWV. Werknemers behouden daarbij de mogelijkheid van een second opinion door een andere bedrijfsarts of een deskundigenoordeel van UWV.

De arbeidsdeskundige van het UWV beoordeelt of werkgever en werknemer de re-integratie-inspanningen hebben gepleegd die passend zijn bij het advies van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de werknemer. De verzekeringsarts van het UWV zal dit advies niet meer beoordelen als dit wetsvoorstel van kracht wordt. Een medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts is dan derhalve niet meer mogelijk.

Lastenverlichting kleine bedrijven
In een ander wetsvoorstel dat begin september aan de Tweede Kamer is aangeboden wordt geregeld dat per 1 januari 2022 de Aof-premie gedifferentieerd wordt naar grootte van de werkgever. Het kabinet stelt in totaal € 450 miljoen per jaar beschikbaar voor deze tegemoetkoming aan kleine werkgevers voor de kosten van loondoorbetaling en ziekte.