Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Tips voor 2021

  1. Spreek werknemers op ongewenst gedrag schriftelijk aan. Mondelinge waarschuwingen of schriftelijke interne stukken hebben juridisch geen c.q. nauwelijks waarde.
  2. Arbeidsvoorwaarden kunnen niet zomaar gewijzigd worden. Hiervoor is in principe een zwaarwegend bedrijfsbelang nodig waarvoor de belangen van de werknemers naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid dienen te wijken. Neem een eenzijdig wijzigingsbeding in uw contracten op. Check ook altijd een eventuele cao en/of beoordeel of een eventueel medezeggenschapsorgaan rechten heeft.
  3. Zijn uw contracten en reglementen up to date en volledig (denk onder andere aan een thuiswerkprotocol)? Dit is belangrijk om eventueel ongewenst gedrag ook arbeidsrechtelijk te kunnen sanctioneren en bovenal weten werknemers waar zij aan toe zijn.
  4. Overweegt u in deze tijden een detacheringsconstructie met een andere ondernemer omdat u ofwel te weinig werk heeft voor uw personeel ofwel kampt met ondercapaciteit? Zorg dat er geen sprake is van een winstoogmerk om aan de verplichtingen uit de WAADI te ontkomen en werk met een goede detacheringsovereenkomst.
  5. De vergoedingen voor op regelmatige basis gemaakte overuren maken, zo volgt uit recente rechtspraak, deel uit van het recht op loon tijdens vakantie waarbij geen onderscheid gemaakt mag worden tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.