Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Aanbod vaste urenomvang een vierde arbeidsovereenkomst in de keten?

De werkgever had tijdens het derde lopende bepaalde tijd contract – zijnde een oproepcontract – op grond van de Wet Arbeidsmarkt in Balans een aanbod gedaan voor een vast aantal uren. De werknemer voerde aan dat door dit aanbod een nieuwe – vierde – arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd was ontstaan.

Volgens de rechtbank Amsterdam d.d. 5 november 2020 ziet de wijziging slechts op een lopende oproepovereenkomst voor bepaalde tijd in een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren, voor de resterende bepaalde tijd van de eerdere oproepovereenkomst.

Dat die omzetting vanwege de WAB gepaard gaat met het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst is nergens bepaald. Het gaat slechts om een omzetting voor de resterende duur van de oproepovereenkomst.

De werknemer had er volgens de rechter – ons inziens terecht – dan ook niet op mogen vertrouwen dat hem een nieuwe vierde arbeidsovereenkomst zou worden aangeboden.

De (derde) arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigde dan ook van rechtswege (automatisch) onder uitbetaling van de wettelijke transitievergoeding.

Waar dient u zoal op te letten bij het doen van het aanbod voor een vaste urenomvang?