Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Wat als medewerkers naar het buitenland af willen reizen?

Mogelijk zijn er medewerkers die de aankomende periode wegens vakantie naar het buitenland afreizen. Waar dient u medewerkers op te wijzen?

Vraag iedere medewerker met het voornemen om in het buitenland op vakantie (waaronder familiebezoek) te gaan om het meest actuele advies van de overheid en het RIVM te toetsen en daar de reisplannen waar nodig op aan te passen. Vanuit de overheid wordt gewerkt met de volgende kleurcodes.

Wijs uw medewerkers er op dat eenieder zijn/ haar eigen verantwoordelijkheid neemt en de veiligheidsregels van het betreffende land opvolgt.

Indien er – ondanks het advies vanuit de overheid/ het RIVM – toch wegens privé redenen af wordt gereisd naar een land met code rood of oranje en daarna vervolgens verplicht (thuis)quarantaine volgt, dan zullen de werkzaamheden vanuit het verblijfadres verricht moeten worden. Als dit echter niet mogelijk is en geen sprake is van ziekte, dan zou het standpunt ingenomen kunnen worden dat het niet werken niet voor rekening en risico van de werkgever komt en er geen aanspraak bestaat op loon. 

Voor afreizen naar een land met code geel gelden extra veiligheidsrisico’s en (extra) maatregelen die per land verschillen. Verzoek uw medewerkers deze veiligheidsrisico’s en (extra) maatregelen goed door te nemen en deze strikt op te volgen zodat quarantaine bij terugkomst niet noodzakelijk is. Een eventuele loonstop in geval van het afreizen naar een “code geel” land indien quarantaine zou volgen, houdt ons inziens minder snel stand. Het blijft een inschatting nu een rechter zich nog niet over deze (praktijk)situaties heeft uitgelaten.