Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Aangepaste NOW 2.0 een feit!

Opnieuw zijn er enkele wijzigingen in de NOW doorgevoerd. Hieronder de meest relevante wijzigingen voor werkgevers op een rij.  

– Voor bedrijven die vanwege de bedrijfsvoering (seizoensbedrijven) in januari een lagere loonsom hebben dan in maart-april-mei, wordt in plaats van januari, maart als referteperiode gehanteerd (de alternatieve loonsombepaling).

– Aanvragers met een 0-loonsom in januari 2020 of geen loonsom in januari 2020 en november 2019, die een loonsom in maart t/m mei 2020 hebben, kunnen mogelijk alsnog voor de NOW in aanmerking komen. Indien zij eerder een afwijzende beschikking hebben ontvangen, zullen zij door het UWV worden benaderd.

– Als sprake is van een overgang van onderneming kan gebruik gemaakt worden van de ‘startersregeling’ en de alternatieve loonsombepaling. Bij aanvragers wordt – volgens de standaardregel – het omzetverlies in de gekozen driemaandsperiode in 2020 (maart-mei, april-juni of mei-juli) vergeleken met 25% van de jaaromzet van 2019. Voor ondernemingen die een (onderdeel van een) onderneming hebben overgenomen zal echter in veel gevallen gelden dat in de voornoemde meetperiode toch enige omzet wordt gerealiseerd met eventuele overgenomen bedrijfsactiviteiten, waardoor de relevante omzet kan vertekenen in de meetperiode, hetgeen nadelig kan uitpakken voor een aanvrager. Voor ondernemingen die op 1 januari 2019 nog niet bestonden, geldt dat voor de referentieperiode voor omzet de hele kalendermaanden vanaf de eerste kalendermaand na de dag van aanvang van de bedrijfsuitoefeningin 2019 tot en met februari 2020 worden genomen, omgerekend naar 3 maanden.

– Het UWV zal bij de vaststelling van de subsidie de extra periode-salarissen, zoals een dertiende maand, uit de loonsommen halen. Hiermee wordt voorkomen dat werkgevers enkel vanwege de betaling van een dertiende maand in januari de NOW-subsidie moeten terugbetalen bij vaststelling, omdat hun loonsom in maart-april-mei lager is dan die van januari.

– NOW I wordt verlengd tot 5 juni 2020.

– Devaststellingsaanvraag van de subsidie vindt per 7 september 2020 plaats om overlap met aanvraag NOW II te voorkomen.

– Voor de NOW wordt een accountantsverklaring verplicht gesteld voor bedrijven die een voorschot hebben ontvangen van €100.000,- of meer. Ook bij een vast te stellen subsidie van €125.000,- of meer is een accountantsverklaring vereist.