Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Cumulatiegrond minder zaligmakend dan gedacht?

Met de komst van de WAB is ook de cumulatiegrond geïntroduceerd, ofwel: er hoeft geen sprake meer te zijn van voldragen ontslaggronden, maar er kan – uitgaande van de ontslaggronden waarbij de kantonrechter bevoegd is, zoals een verstoorde arbeidsverhouding en disfunctioneren – gecumuleerd worden.

De rechter bepaalt bij een toewijzing van de cumulatiegrond (de zogeheten ‘i’-grond) de hoogte van de extra vergoeding (maximaal 1,5 keer de transitievergoeding).

Volgens de Memorie van Toelichting moet de cumulatiegrond verder in de rechtspraak worden uitgekristalliseerd.

Er zijn op dit moment (status per mei 2020) een zevental gepubliceerde uitspraken bekend waarin een beroep werd gedaan op de cumulatiegrond. Deze uitspraken hebben één ding gemeen: alle verzoeken zijn afgewezen (!). In vier van de vijf uitspraken is geoordeeld dat de cumulatiegrond niet goed genoeg zou zijn onderbouwd. Een verwijzing naar ander aangedragen ontslaggronden is volgens rechters onvoldoende.

De praktijk wijst dan ook uit dat ook voor een geslaagd beroep op de cumulatiegrond ook nog best wat dossiervorming nodig is dat dicht tegen een voldragen ontslaggrond aan ligt. Denk bijvoorbeeld aan in elk geval één gezamenlijk mediationgesprek bij een verstoorde arbeidsverhouding. Vraag de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht om gerust eens een personeelsdossier te beoordelen.