Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Corona en re-integratie van de (langdurig) zieke werknemer

Uitgangspunt van de beoordeling van een WIA-aanvraag na 104 weken van ziekte van een werknemer is nog steeds de Werkwijzer Poortwachter.

Inmiddels hebben vele werkgevers de terechte vraag gesteld hoe moet worden omgegaan met de re-integratieverplichtingen van zowel de werkgever als de werknemer in deze huidige crisis.

Aanpassing Werkwijzer Poortwachter

Op 31 maart 2020 heeft het UWV in verband met Covid-19 een addendum op de Werkwijze Poortwachter gepubliceerd. Kort samengevat komt het erop neer dat UWV bij de beoordeling of de re-integratie in het eerste en tweede spoor voldoende is geweest, rekening zal houden met de omstandigheden die door de Corona crisis zijn ontstaan, bijvoorbeeld een sluiting van het gehele bedrijf en het daardoor niet mogelijk zijn van uitvoeren van re-integratieactiviteiten.

Dit betekent wel dat nog altijd onzeker is of het UWV voldoende rekening zal houden met de beperkingen die thans gelden in verband met de Corona-maatregelen, zeker als er geen sprake is van volledige bedrijfssluiting. Wij adviseren – en het UWV bedoelt dit wellicht ook – dan ook om een (nieuw) re-integratieverslag (RIV) op te stellen en, waar nodig, het Plan van Aanpak (PvA) bij te stellen. Neem hierin dan op hoe de situatie in de organisatie als gevolg van Covid-19 van invloed is (geweest) op het re-integratieproces of het herstel hiervan.

Verder is het verstandig om een deskundigenoordeel aan te vragen met de vraagstelling ‘of werkgever voldoende doet in het kader van de re-integratie van werknemer’, waarbij dan moet worden beschreven wat de huidige crisis van invloed is op de re-integratie(activiteiten) van werknemer. Het aanvragen van een deskundigenoordeel is nog steeds mogelijk, zie hieronder in dit artikel.

Geen uitstel voor het indienen van de aanvraag WIA-uitkering

Het UWV heeft ook laten weten dat er geen uitstel geldt voor het indienen van de WIA-aanvraag. Het is dus belangrijk om deze op de uiterlijke dag in te dienen. Indien het niet mogelijk is om alle gegevens bij te voegen dan moeten er zoveel mogelijk gegevens worden meegestuurd en kunnen later aanvullende gegevens worden toegezonden.

Aanvraag deskundigenoordelen loopt door

Tijdens de Covid-19 periode kunnen er door werkgevers en werknemers deskundigenoordelen worden aangevraagd. Deze zullen door het UWV zoveel mogelijk op stukken en op afstand worden uitgevoerd.

Wat nu als een fysiek spreekuur nodig is? Het UWV vermeldt het volgende op haar website:

Het zal echter niet in alle gevallen mogelijk zijn om tot een inhoudelijk oordeel te komen, bijvoorbeeld in verband met noodzakelijk fysiek spreekuur bij een verzekeringsarts. Als dit aan de orde is, kan de werkgever bij latere RIV-beoordelingen niet worden verweten dat er bij impasse / stagnerende re-integratie geen deskundigenoordeel is aangevraagd, gedurende deze Covid-19-periode. Het ontslaat werkgever en werknemer echter niet van de verplichting om andere wegen te zoeken om re-integratie zoveel mogelijk voort te zetten.

Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht.