Werkgeversoverzicht praktijkvragen Corona
Alle vragen en antwoorden die u als werkgever of HR-medewerker wilt weten over de gevolgen van Corona
Kan een werkgever medewerkers verplichten om thuis te werken, ook als er geen klachten zijn?
Ja,
- Dit volgt uit het instructierecht van de werkgever en de zorgplicht die jegens alle medewerkers geldt.
Dient een werkgever proactief maatregelen te treffen vanuit zijn zorgplicht?
Ja,
- Medewerkers informeren over symptomen en het te voeren beleid.
- Collectieve vergaderingen voorkomen of digitaal mogelijk maken.
- Wijzen op hygiënevoorschriften.
- Zorgen voor een veilige werkomgeving, door medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken indien de bedrijfsvoering dat toelaat. Als thuiswerken geen optie is, dan wordt van de werkgever verwacht dat er maximale voorzorgsmaatregelen worden getroffen om besmetting op het werk te voorkomen
Kan een medewerker thuis werken afdwingen?
Nee,
- Er bestaat geen absoluut recht om thuis te mogen werken.
- Indien er geen verhoogd risico is op besmetting en de werkgever heeft alle redelijke maatregelen genomen ter bescherming van de gezondheid van het personeel, dan heeft de medewerker geen recht om thuis te werken.
Mag een werkgever zijn medewerkers laten testen op het Coronavirus?
Ja,
- Wanneer een medewerker in contact is geweest met een persoon die het Coronavirus heeft of in een gebied is geweest waar veel besmettingen zijn, kan de werkgever aan de medewerker vragen om langs de bedrijfsarts of huisarts te gaan om te laten onderzoeken of hij het Coronavirus heeft.
- Als de medewerker hier niet aan mee wil werken, kan de werkgever besluiten de medewerker naar huis te sturen ter bescherming van het overige personeel.
Mag een werkgever zijn medewerkers vragen of zij het Coronavirus hebben of aantal besmettingen registeren of controleren of medewerkers koorts hebben?
- Nee, de werkgever heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geen grondslag om iets over de aard van de ziekte van een medewerker te registreren, dus ook niet of de medewerker besmet is met het Corona virus.
Wat mag dan wel?
- Wel bespreken, niets vastleggen (verwerken)
- Na verlof vragen waar de medewerker op reis is geweest (ihkv te nemen voorzorgsmaatregelen)
- Extra spreekuur/controle door bedrijfsarts mogelijk maken
Heeft een medewerker die niet kan werken omdat hij in quarantaine zit vanwege ziekte, recht op loon?
Ja,
- De medewerker kan ten gevolge van ziekte de bedongen arbeid niet verrichten en heeft dan ook gedurende de ziekte recht op loon.
- Op grond van de wet gaat het om 70% van het laatstverdiende loon (rekening houdende met het wettelijk minimumloon), maar mogelijk is hiervan in een cao of individuele arbeidsovereenkomst ten positieve voor de medewerker afgeweken.
- Dekking onder verzuimverzekering, indien deze er is.
Heeft een medewerker die niet (thuis) kan werken omdat hij preventief in quarantaine zit, recht op loon?
Dat hangt er vanaf.
- Er is nog geen sprake van ongeschiktheid ten gevolge van ziekte. De verzuimverzekering keert dus ook niet uit.
- Hoofdregel is dan: de werknemer heeft recht op loon tenzij het niet werken voor rekening van de medewerker komt.
- Als de quarantaine een duidelijke zakelijke oorzaak kent dan geldt dat het loon moet worden doorbetaald (voor 100%).
- Als de quarantaine veroorzaakt is door privé omstandigheden (bijvoorbeeld een vakantie) dan doet de vraag zich voor, voor wiens rekening en risico dit komt? Wij verwachten dat werkgever ook in dit geval het loon moet blijven doorbetalen.
- Dit zou weer anders kunnen zijn als een medewerker bewust afreist naar een risicogebied ondanks negatief advies vanuit de overheid.
Als een kind niet naar de opvang kan en de medewerker daardoor niet kan werken, heeft de medewerker dan recht op loon?
Dat hangt er vanaf,
- Kijk eerst of er vanuit huis gewerkt kan worden.
- Is dit niet mogelijk, bekijk dan de mogelijkheden voor betaald kortdurend calamiteitenverlof (plotselinge sluiting school). Geldt voor enkele uren tot dagen, totdat de calamiteit is opgeheven. Medewerker moet vervolgens andere opvang mogelijkheid regelen.
- Vakantiedagen opnemen.
- Onbetaald verlof aanvragen.
Mag een werkgever medewerkers verbieden om af te reizen naar risicogebied of zelfs verplichten om grote evenementen te mijden?
Dat hangt er vanaf.
- Een werkgever mag o.g.v. het instructierecht een medewerker verbieden om zakelijke reizen naar risicogebieden te maken. Ook mag deelname aan zakelijke evenementen verboden worden.
- Het instructierecht reikt echter niet zover dat zij dit ook mag verbieden bij privéreizen of evenementen. Wel kan het recht op loondoorbetaling in het geding komen indien medewerkers bewust besluiten om naar een risicogebied af te reizen waarvoor een negatief reisadvies is afgegeven.
Wat als de medewerker alleen verkouden is en thuis blijft vanwege het RIVM-advies, maar niet thuis kan werken en normaal gesproken wel zijn werk zou doen, keert de verzuimverzekering dan uit aan werkgever?
- Dit hangt van de verzekeringsafspraken af, maar veelal keert de verzuimverzekeraar alleen uit als er sprake is van arbeidsongeschiktheid. Daarvan is sprake als de werknemer ‘door een lichamelijk of geestelijk gebrek’ niet kan werken. Praktisch: Het is dus belangrijk dat door de bedrijfsarts (Arbo) wordt vastgesteld dat een werknemer vanwege medische redenen niet kan werken, zodat er geen discussie met de verzuimverzekering volgt over de uitkering.
- Wij gaan er vanuit dat verzuimverzekeringen uitkeren als er sprake is van verkoudheidsklachten als gevolg waarvan een ziekmelding plaatsvindt.
Moet de medewerker met de huidige maatregelen op het spreekuur van de bedrijfsarts verschijnen?
- Dit hangt van de klachten af. Als er sprake is van klachten waarvan het RIVM adviseert thuis te blijven, kan niet van de werknemer worden verwacht naar het spreekuur te komen. Er zal dan waarschijnlijk een telefonisch consult worden ingepland.
Kan een werkgever vanwege minder werk door het Coronavirus medewerkers verplichten om vakantie uren op te nemen?
Nee,
- Het opnemen van verlof gebeurt conform de wens van de werknemer. Wel kan een oproep worden gedaan aan de medewerkers om vakantiedagen in te leveren ter voorkoming van meer verregaandere maatregelen.
- Als het opnemen van vakantiedagen niet volstaat, er geen ander alternatief werk beschikbaar is, dan kan eventueel een beroep worden gedaan op het noodfonds NOW.