Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Ook een gedeeltelijke transitievergoeding bij een substantiële vermindering van salaris?

In 2018 heeft de Hoge Raad in het Kolom-arrest geoordeeld dat een werknemer recht heeft op de (pro rata) transitievergoeding als er sprake is van een substantiële (minimaal 20%) en structurele (naar verwachting blijvend) vermindering van arbeidsuren. Daarbij maakt het niet uit of de vermindering heeft plaatsgevonden in de vorm van een gedeeltelijke beëindiging, een algeheel ontslag gevolgd door een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst dan wel aanpassing van de arbeidsovereenkomst.

Er ontstonden al snel vragen over de situatie van een werknemer die een loonvermindering (van minimaal 20%) ondervindt, bijvoorbeeld door het accepteren van een functie met een lager salaris. Heeft deze werknemer dan ook recht op een pro rata transitievergoeding?

Het Hof Amsterdam heeft hierover op 15 oktober 2019 prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. Meer specifiek gaat het om de volgende vragen waar de Hoge Raad een antwoord op zal moeten formuleren:

  1. Dient met een vermindering van de arbeidsduur gelijkgesteld te worden een vermindering van het salaris als gevolg van een functiewijziging, met dien verstande dat in dat geval ook recht op een transitievergoeding bestaat naar evenredigheid van de salarisvermindering?
  2. Indien vraag 1 bevestigend wordt beantwoord: gelden voor een dergelijke functiewijziging dezelfde eisen als genoemd in r.o. 3.5.5 van de Kolom- beschikking?
  3. Indien vraag 1 bevestigend wordt beantwoord: geldt dan ook dat het moet gaan om een substantiële en structurele salarisvermindering in dier voege dat het moet gaan om een vermindering van tenminste twintig procent die naar redelijke verwachting blijvend zal zijn?

Wij houden u op de hoogte van het verdere verloop van deze zaak.