Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Hoe dit jaar inspelen op de wijzigingen voor oproepkrachten?

Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans gaat er met name voor arbeidskrachten met een oproepovereenkomst het nodige veranderen. Een overeenkomst kwalificeert als oproepovereenkomst per 1 januari 2020 als de omvang van de arbeid niet is vastgelegd als een aantal uren per tijdseenheid van een maand/ vier weken of een jaar en daarbij gelijkmatig per maand loon wordt ontvangen. Daarnaast heeft een oproepkracht geen recht op loon als hij niet gewerkt heeft. Denk aan een nul-urencontract, een min-max contract of een uitzendovereenkomst met uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht.

Hieronder de wijzigingen op een rij.

De nieuwe regels gelden per direct per 1 januari 2020. Als de oproepkracht op 1 januari 2020 al langer dan 12 maanden werkt, moet de werkgever binnen een maand na 1 januari 2020 een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang.

Tip: Hoe kan voorkomen worden dat in 2020 een hoge vaste arbeidsurenomvang moet worden aangeboden?

  1. In 2019 kan er nog een paar maanden invloed worden uitgeoefend op de arbeidsurenomvang die in 2020 aangeboden moet worden door de oproepkracht minder in te plannen.
  2. In 2019 kan geprobeerd worden een lagere vaste arbeidsurenomvang met oproepkracht af te spreken. De arbeidsovereenkomst kwalificeert dan niet meer als een oproepovereenkomst in de zin van de Wet Arbeidsmarkt in Balans.  
  3. In 2019 een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm afspreken, maar wel iedere maand gelijk loon betalen.

Behoefte aan meer informatie of sjablonen? Mail of bel ons gerust op 0165-743103 of info@lammersthijssen.nl.