Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Aanzegplicht niet meer wegschrijven in de arbeidsovereenkomst?

Bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer heeft de werkgever een aanzegplicht. Dit houdt kort gezegd in dat een maand voorafgaand aan het einde van de bepaalde tijd overeenkomst schriftelijk moet worden aangegeven of een arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet en zo ja, onder welke voorwaarden.

Heeft werkgever bij de aanzegging aangegeven dat de arbeidsovereenkomst gaat eindigen (dat is per 1 januari 2020 volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans nog steeds mogelijk nu artikel 7:668 BW niet inhoudelijk wijzigt), dan is bij het einde van het dienstverband de transitievergoeding verschuldigd (vanaf dag 1). Dit tenzij er vervolgens toch vóór het eindigen van de arbeidsovereenkomst alsnog een voortzetting wordt afgesproken want dan hoeft de transitievergoeding (nog) niet te worden betaald.

Als een werkgever bij de aanzegging heeft aangegeven de arbeidsovereenkomst te willen verlengen, maar werknemer wil dat zelf niet, dan is geen sprake van een beëindiging op initiatief van werkgever en is dus ook geen transitievergoeding verschuldigd. 

Maar is al aangezegd dat de arbeidsovereenkomst eindigt (bijvoorbeeld al direct in de arbeidsovereenkomst zelf, dus de aanzegplicht is al weggeschreven) en wordt voorafgaand aan einde dienstverband alsnog een verlenging van de arbeidsovereenkomst aangeboden en reageert de werknemer daar afwijzend op, dan blijkt uit de rechtspraak hierover dat het contract dan nog steeds op initiatief van werkgever niet is voortgezet (vanwege de eerdere aanzegging). En dan is dus de transitievergoeding verschuldigd.

Risico van het wegschrijven van de aanzegplicht in de arbeidsovereenkomst – en dit risico zal zich vanaf de Wet Arbeidsmarkt in Balans per 1 januari 2020 eerder voor kunnen doen omdat dan vanaf de eerste werkdag een transitievergoeding verschuldigd is – is dat als de werkgever toch een aanbod doet voorafgaand aan de einddatum en werknemer wijst het af, de transitievergoeding verschuldigd is omdat de aanzegging van niet verlengen eerder is gedaan dan het aanbod tot wel verlengen.

Tip: de aanzegverplichting niet al in de arbeidsovereenkomst wegschrijven, maar vergeet dan niet voor iedereen uiterlijk een maand van te voren te agenderen dat er schriftelijk aangezegd moet worden.