Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 5 februari 2019 met een kleine meerderheid (voor: D66, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie en FvD en tegen: 50PLUS, PvdA, SP, GroenLinks, PVV, PvdD en DENK) ingestemd met het wetsvoorstel ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’.  

De Wet Arbeidsmarkt in Balans regelt onder meer de verlenging van de ketenbepaling van twee naar drie jaar, de wijziging in de berekening van de transitievergoeding, de introductie van de cumulatiegrond bij ontslag, de verplichting voor werkgevers om na twaalf maanden oproepcontract een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen, gelijke arbeidsvoorwaarden voor payrollwerknemers (en tevens een adequate pensioenregeling),  het niet meer kunnen toepassen van uitzendregels door payrollwerkgevers en het betalen van een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract.

Er zijn in de weken tot aan de stemming op 5 februari 2019 nog verschillende wijzigingen aangebracht. Zo zijn onder meer de in eerste instantie verlengde proeftijdmogelijkheden weer komen te vervallen. De lijst met alle ingediende amendementen en moties is als volgt.

Amendementen

Moties

Eerste Kamer is nu aan zet

Het is nu aan de Eerste Kamer om te beslissen of ook met het wetsvoorstel wordt ingestemd. Als de Eerste Kamer ook instemt met het voorstel, gaan de wijzigingen per 1 januari 2020 in.

De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt op 12 februari 2019 de verdere procedure.

Uiteraard houden de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht u nauwgezet op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.