Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Prinsjesdag 2018: de arbeidsrechtelijke plannen voor 2019 op een rij

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de plannen voor 2019 gepresenteerd. Voor werkgevers en HR-professionals zijn de volgende arbeidsrechtelijke maatregelen belangrijk:

1. Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer dit najaar het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB) ontvangt. In de WAB zijn onder meer wijzigingen in het ontslagrecht, de transitievergoeding, flexibele arbeid en de financiering van de Werkloosheidswet geregeld.

2. Naar verwachting kunnen werkgevers vanaf 1 april 2020 gecompenseerd worden voor de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook komt er voor kleine organisaties een compensatie voor de transitievergoeding bij ontslag als gevolg van bedrijfsbeëindiging wegens pensionering of ziekte.

3. Werknemers moeten per 2019 recht krijgen op geboorteverlof na de geboorte van hun kind. Het voorstel voor de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) ligt op dit moment bij de Tweede Kamer. In het voorstel is geregeld dat werknemers straks langer verlof (bij een fulltime dienstverband vijf dagen verlof) kunnen opnemen na de bevalling van hun partner.

4. Er bestaat nog steeds een voornemen om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte te verkorten naar maximaal één jaar voor kleinere werkgevers (minder dan 25 werknemers). In de begroting SZW is budget voor de maatregel gereserveerd en het kabinet geeft aan open te staan voor voorstellen van sociale partners met betrekking tot dit onderwerp, alsmede ten aanzien van de volgende onderwerpen:

– Verkorting van de periode dat een werknemer in de WGA meetelt voor de hoogte van de premie van tien jaar naar vijf jaar.

– Het schrappen van de mogelijkheid van UWV om een loonsanctie te geven aan eigenrisicodragers vanwege het verrichten van onvoldoende re-integratie-inspanningen.

Dit najaar kan hier meer over worden gezegd. Het doel is deze maatregelen in 2020 in werking te laten treden.

5. Het is nog steeds de bedoeling om de vervanger van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) – belangrijk voor ZZP’ers – per 1 januari 2020 in werking te laten treden.