Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Actualiteiten: werknemer meldt zich ziek, wat mag u wel en niet vragen/vastleggen?

Om werkgevers meer helderheid te geven over wat zij wel en niet mogen vragen aan en registreren van een zieke werknemer heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de Beleidsregels ‘De zieke werknemer’ opgesteld. Daarin staat wat een werkgever aan een zieke werknemer mag vragen.

In het kort: welke vragen mogen bij een ziekmelding gesteld worden?

• Het telefoonnummer van het (verpleeg)adres
• De vermoedelijke duur van het verzuim
• De lopende afspraken en werkzaamheden
• Of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt (maar niet onder welke)
• Of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval
• Of er sprake is van een verkeersongeval waarbij eventueel derde aansprakelijk is

Nadere uitleg SWZ juli 2018

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in juli 2018 een uitleg gepubliceerd op deze Beleidsregels. De uitleg heeft betrekking op de eerste zes weken van het ziekteverzuim, dus de periode voordat een werkgever de bedrijfsarts er verplicht bij moet betrekken voor advies. De nadere uitleg is overigens zeer summier, maar bevestigt dat een werkgever nog steeds terughoudend moet zijn in de vragen die aan een werknemer kunnen worden gesteld. Wel wordt er gewezen op de verantwoordelijkheid van de werknemer en dat een goed werknemer aangeeft welke bepaalde (deel)taken, (deel)functies of werkzaamheden hij nog wel kan verrichten. Dit kan dan echter pas worden vastgelegd na tussenkomst van de bedrijfsarts.

De loonwaarde bepalen en vastleggen

Het Ministerie heeft op 27 juli 2018 tevens twee andere documenten gepubliceerd, te weten ‘Definitie loonwaarde’ en ‘Definitie loonwaarde (achtergronddocument’ in het kader van de Wet verbetering poortwachter. Waar de Beleidsregels aangeven dat een werkgever zonder tussenkomst van de bedrijfsarts geen percentage van de arbeidsongeschiktheid mag vastleggen, blijkt uit deze documenten dat werkgevers wel de loonwaarde van een zieke werknemer mogen vaststellen (veelal wordt dit vastgesteld door een arbeidsdeskundige) en registeren, nu dit de verantwoordelijkheid is van de werkgever.