Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

13 maart 2018: Tweede Kamer stemt in met het wetsvoorstel voor de uitvoeringswet AVG

Per 25 mei 2018 moeten organisaties voldoen aan de regels van Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG vervangt de Europese richtlijn bescherming persoonsgegevens, welke in Nederland was geïmplementeerd in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Registerplicht verwerking persoonsgegevens

Vernieuwend is vooral het verval van de meldingsplicht van verwerking van persoonsgegevens (waarvoor veelal een vrijstelling bestond) bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de daarvoor in de plaats komende verantwoording en transparantie van de verwerking van persoonsgegevens die de AVG van organisaties zal gaan vereisen. Vanuit MKB-ondernemingen wordt gelobbyd om een vrijstelling op te nemen voor MKB-ondernemingen voor de verplichting om een register bij te houden van de persoonsgegevens die zij verwerken. Vooralsnog geldt de uitzondering op de registerplicht alleen voor bedrijven die af en toe persoonsgegevens verwerken, maar daar kan bijna niemand een beroep op doen.

Snelheid wetgevingsproces

In het Kamerdebat van 8 maart 2018 werd benadrukt dat de prioriteit ligt op de afronding van het wetsproces. Vanwege de beperkte tijd voor 25 mei 2018 is er op dit moment voor gekozen niet ook nog naast de AVG nieuwe nationale regels te introduceren. De Uitvoeringswet AVG is derhalve beleidsneutraal opgesteld, maar op termijn verwacht Ministier Dekker wel weer met aanpassingen op de Uitvoeringswet AVG te zullen komen en het gegevensbeschermingsrecht verder te moderniseren. Het is de verwachting dat dit aanpassingsproces in 2019 gestart zal worden.

Voor nu is de volgende stap dat ook de Eerste Kamer over het wetsvoorstel zal stemmen. Wij houden u op de hoogte.