Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Nieuwe werkgever handelt onrechtmatig door werknemer met relatiebeding aan te nemen

De Rechtbank Oost- Brabant heeft op 24 november 2017 geoordeeld dat een nieuwe werkgever onrechtmatig handelt jegens de ex-werkgever van werknemer door werknemer een baan aan te bieden in de wetenschap dat deze gebonden was aan een relatiebeding.

De nieuwe werkgever heeft onder meer aangevoerd dat het relatiebeding vernietigd moet worden, aangezien het belang van de werknemer bij indiensttreding bij de nieuwe werkgever zwaarder zou moeten wegen dan het belang van de oude werkgever bij handhaving ervan. De kantonrechter gaat hier niet in mee.

Volgens de rechter heeft de werknemer er zelf voor gekozen om de arbeidsovereenkomst met zijn oude werkgever op te zeggen, wetende dat hij aan zijn relatiebeding zou worden gehouden. Ook de nieuwe werkgever was hiervan op de hoogte. Zowel werknemer als de nieuwe werkgever hebben willens en wetens het risico genomen dat werknemer aan het relatiebeding zou worden gehouden, hetgeen meebrengt dat de belangenafweging in het voordeel van de oude werkgever uitvalt. Voor de overeengekomen duur van het relatiebeding wordt werknemer verboden om werkzaamheden voor de nieuwe werkgever te verrichten.

De kantonrechter oordeelt verder dat in deze zaak sprake is van bijkomende omstandigheden waardoor de nieuwe werkgever jegens de oude werkgever aansprakelijk is voor het in dienst nemen van de werknemer in de wetenschap dat deze laatste gebonden was aan een relatiebeding. De bijkomende omstandigheden worden volgens de rechter gevonden in de omstandigheid dat de nieuwe werkgever de werknemer heeft afgetroggeld van de oude werkgever. Daarnaast is werknemer een gekwalificeerde werknemer in een voor werkgevers krappe markt, waarbij de nieuwe werkgever veel sneller een gekwalificeerde werknemer in dienst zou kunnen nemen dan bij een reguliere sollicitatieprocedure het geval zou zijn geweest. Tot slot was volgens de rechter van belang dat de oude en de nieuwe werkgever voorafgaand aan de opzegging van de arbeidsovereenkomst door werknemer met elkaar over de kwestie hebben gesproken en geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over de situatie.

Uit deze uitspraak kan de lering worden getrokken dat werkgevers er goed aan te doen voorafgaand aan indiensttreding te verifiëren of potentiële werknemers gebonden zijn aan postcontractuele verplichtingen van de ex-werkgever. Zo niet, dan adviseren wij dit schriftelijk op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Zou werknemer wel gebonden zijn aan een concurrentie- en/of relatiebeding dan is het verstandig te laten toetsen of de oud werkgever (nog) een beroep kan doen op deze bedingen en zo ja, wat de beste strategische aanpak in een concrete situatie zal zijn.