Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Hoe wordt de billijke vergoeding na New Hairstyle bepaald?

In recente rechtspraak van de Hoge Raad en van lagere rechters uit 2017 is de vraag aan de orde gekomen hoe de hoogte van een eventuele billijke vergoeding moet worden berekend?

De wetgever heeft bepaald dat een billijke vergoeding – naast de in de wet genoemde gevallen, waaronder de situatie dat ten onrechte een ontslag op staande voet is verleend – slechts aan een werknemer toegekend kan worden indien er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van een werkgever. In de literatuur wordt dit ook wel aangeduid als het bekende “muizengaatje”.

Inmiddels volgt uit de praktijk – ook om onwerkbare situaties op de werkvloer te voorkomen – dat een billijke vergoeding op dit moment gemakkelijker toegekend lijkt te worden dan in 2015, net na introductie van de WWZ, het geval was. De billijke vergoeding kent volgens de Hoge Raad geen specifiek punitief karakter.

Hoewel de hoogte van de billijke vergoeding varieert van enkele duizenden euro’s tot ruim € 140.000,- bruto, een vaste formule ontbreekt en evenmin aansluiting wordt gezocht bij de voor 1 juli 2015 geldende kantonrechtersformule, kan uitgegaan worden van de volgende gezichtspuntencatalogus.

– In hoeverre kan de reden waarom de werknemer afziet van vernietiging van een ontslag op staande voet aan de werkgever worden toegerekend?

– welke inkomsten had de werknemer verkregen wanneer de werkgever niet onterecht een ontslag op staande voet had gegeven?

– wat is de mate van verwijtbaarheid die de werkgever kan worden gemaakt van het ten onrechte gegeven ontslag op staande voet?

– heeft de werknemer inmiddels ander werk gevonden?

– welke inkomsten kan de werknemer in de toekomst in redelijkheid verwerven?

– heeft de werknemer aanspraak op de transitievergoeding en de vergoeding wegens onregelmatige opzegging?

– in hoeverre valt de werknemer zelf een verwijt van het onterechte ontslag op staande voet te maken?

Hoewel deze gezichtspuntencatalogus enige richtlijn geeft op welke wijze de hoogte van een eventuele billijke vergoeding wordt bepaald, blijft het in de praktijk een tombola. Voorkom dan ook een “point of no return” door zonder deugdelijk ontslagdossier naar een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te streven. De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht adviseren u graag in ontslagkwesties.