Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Werkgevers opgelet: wat brengt het ‘wetsvoorstel wijziging Arbeidsomstandighedenwet’ voor u met zich mee?

In het wetsvoorstel wordt de rol van de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding duidelijker vastgelegd, maar ook zijn er in het voorstel plichten voor de werkgever opgenomen. Op hoofdlijnen houdt het wetsvoorstel het volgende in:

– de rol van de bedrijfsarts is adviserend van aard. De werkgever blijft eindverantwoordelijk voor de begeleiding;

– voor een werknemer wordt een wettelijke mogelijkheid vastgelegd om de bedrijfsarts te consulteren, nog voordat klachten leiden tot verzuim;

– werkgever heeft de verplichting om de bedrijfsarts in de gelegenheid te stellen om iedere werkplek te bezoeken;

– de bedrijfsarts is verplicht om aan de werknemer de mogelijkheid van een second opinion te bieden;

– de bedrijfsarts is verplicht om een klachtenprocedure te hebben;

– de bedrijfsarts heeft het recht om overleg te voeren met de Ondernemingsraad;

– de bedrijfsarts is verplicht om beroepsziekten te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten;

– er worden minimumeisen gesteld aan het basiscontract van de Arbodienstverlening. Zo moet het contract minimaal afspraken bevatten over: het toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie, de deskundige begeleiding bij ziekte, het aanbieden van (periodiek) arbeidsgezondheidskundig onderzoek, en indien relevant het verrichten van wettelijk verplichte aanstellingskeuringen – aangevuld met de nieuwe wettelijke taak van het bieden van doeltreffende toegang voor de consultatie van de bedrijfsarts door de werknemer.

In het voorstel wordt tot slot nadrukkelijk vastgelegd dat sanctionering op de in dit wetsvoorstel genoemde bepalingen door de Inspectie SZW mogelijk is. Zo wordt de sanctie voor de werkgever die géén contract heeft met een bedrijfsarts of arbodienst aangescherpt. In dat geval volgt namelijk directe boeteoplegging.

Wij adviseren werkgevers om, vooruitlopend op het wetsvoorstel, te onderzoeken of het interne ziektebeleid en/of het contract met de Arbodienst wijzigingen behoeven. De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht denken graag met u mee.