Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Wet doorwerken na AOW treedt op 1 januari 2016 in werking

De Eerste Kamer heeft op 29 september 2015 ingestemd met het wetsvoorstel Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Hierdoor wordt het vanaf 2016 voor AOW’ers makkelijker om door te werken op basis van een arbeidsovereenkomst, bij de eigen of bij een andere werkgever.

Deze wet moet het werken met pensioengerechtigde werknemers per 1 januari 2016 verder versoepelen. Het gaat om de volgende punten:

– De loondoorbetalingsplicht, de re-integratieverplichtingen van de werkgever, en het opzegverbod bij ziekte worden beperkt tot zes weken. De nieuwe overgangsregeling zorgt ervoor dat in de eerste periode van twee jaar een loondoorbetalingsverplichting van 13 weken geldt in plaats van 6 weken. Na 2 jaar zal de wet worden geevalueerd en zal worden bezien of de loondoorbetalingsverplichting 6 weken zal worden of 13 weken zal blijven.

– Voor AOW-gerechtigden die werken in een dienstbetrekking als bedoeld in de artikelen 4 en 5 van de Ziektewet, of van wie de arbeidsovereenkomst eindigt op of vlak na de eerste dag van ongeschiktheid tot werken, wordt een recht op ZW-uitkering geïntroduceerd voor de duur van maximaal zes weken. Deze uitkering wordt wel verhaald op de werkgever.

– De opzegtermijn voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst met een AOW-gerechtigde werknemer wordt beperkt tot 1 maand (in plaats van 1 tot 4 maanden, afhankelijk van de lengte van het dienstverband).

– De zogenoemde ketenbepaling wordt aangepast in die zin:

* dat voor AOW-gerechtigde werknemers na ten hoogste na 6 contracten of na 48 maanden een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Voor de vaststelling van de periode van 48 maanden, of het aantal contracten, worden alleen arbeidsovereenkomsten in aanmerking genomen die zijn aangegaan na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd;
* De WML wordt ook van toepassing op AOW-gerechtigden.
* Het deel van de Wet Aaanpassing Arbeidsduur waarin wordt geregeld dat werknemers recht hebben op aanpassing van de arbeidsduur wordt buiten toepassing verklaard voor AOW-gerechtigde werknemers, zodat de werkgever die de AOW-gerechtigde tewerkstelt niet wordt verplicht in te gaan op verzoeken om uitbreiding (of vermindering) van het aantal te werken uren.

Ook de Ambtenarenwet en de Ziektewet zullen worden gewijzigd, zodat bovenstaande wijzigingen ook in de overheidssector kunnen worden doorgevoerd.