Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Loonsanctie tijdens “interventieperiode” in strijd met het goed werkgeverschap?

Mag een werkgever een loonsanctie toepassen als een werknemer tijdens een gesprek met de werkgever gedurende de door de bedrijfsarts aangeduide “interventieperiode” niet komt opdagen? De Rechtbank te Amsterdam heeft hierover op 3 juli 2015 meer duidelijkheid gegeven.

In deze zaak was er sprake van een conflictsituatie tussen werknemer en werkgever. De werknemer meldde zich om die reden ziek. De conclusie van de bedrijfsarts luidde dat er sprake was van werkgerelateerde problematiek. Er werd een interventieperiode ingelast, waarin een gesprek tussen partijen zou moeten plaatsvinden.

Werknemer heeft vervolgens geen gehoor gegeven aan het verzoek van werkgever om op gesprek te komen als gevolg waarvan werkgever het loon heeft stop gezet.

De rechter oordeelde dat het direct opleggen van een loonsanctie vanwege het niet verschijnen van werknemer op het gesprek tijdens de door de bedrijfsarts aangeduide time-out periode, in strijd is met het goed werkgeverschap. Goed werkgeverschap vereist dat werkgever tijd en ruimte uittrekt voor een gesprek met werknemer om de lucht te klaren.