Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Einde arbeidsovereenkomst als no-riskpolis vervalt?

Als een werknemer met een arbeidshandicap of ziekte wordt aangenomen, dan kan een werkgever in sommige gevallen gebruik maken van de zogeheten no-riskpolis. Het UWV betaalt dan de Ziektewet- uitkering waardoor (een deel van) de loonkosten van de zieke werknemer worden gedekt.

In de zaak van de kantonrechter te Maastricht op 3 augustus 2015 was in de arbeidsovereenkomst van een werknemer opgenomen dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen als de no-riskpolis van het UWV zou komen te vervallen. We noemen dit een ontbindende voorwaarde. Een rechtsgeldige ontbindende voorwaarde zorgt er voor dat een arbeidsovereenkomst ter gelegenheid van het intreden van de ontbindende voorwaarde eindigt.

Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst mag niet in strijd zijn met het gesloten stelsel van het ontslagrecht. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als de werkgever zelf invloed kan uitoefenen op de vervulling van de voorwaarde.

In deze zaak werd het verzoek van de werknemer om de no-riskpolis te verlengen door het UWV afgewezen. Als gevolg daarvan stelde de werkgever zich op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst door het intreden van de ontbindende voorwaarde was geƫindigd. De werknemer verweerde zich tegen deze stelling, maar kreeg van de kantonrechter geen gelijk.

Het kan dus raadzaam zijn om een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst op te nemen, bijvoorbeeld in de situatie waarin de arbeidsovereenkomst zou moeten eindigen wegens het niet verkrijgen van een verklaring omtrent goed gedrag. Echter, vanwege de stringente eisen die de rechtspraak stelt aan het opnemen en formuleren van een rechtsgeldige ontbindende voorwaarde adviseren wij om op voorhand contact met ons op te nemen.