Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Nieuwe rechtsfiguur vanaf 1 juli 2015: werknemer kan instemmen met opzegging

Vanaf 1 juli 2015 wordt een nieuwe wijze van ontslag in het leven geroepen. Werkgevers kunnen werknemers vanaf dan namelijk vragen om in te stemmen met opzegging van de arbeidsovereenkomst, zonder dat dit voor de werknemer nadelige gevolgen heeft ter zake zijn aanspraken op sociale zekerheid.

Als de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag, dan is het niet meer nodig om een ontslagprocedure te volgen bij UWV WERKbedrijf of de rechter. Wanneer de werknemer niet schriftelijk instemt met de opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever, dan kan de werkgever alsnog toestemming vragen voor ontslag aan het UWV WERKbedrijf of een ontbindingsverzoek indienen bij de rechter.

Als de werknemer heeft ingestemd met de opzegging kan hij daar echter wel nog binnen veertien dagen op terugkomen, zonder dat daarvoor enige reden moet worden opgegeven. Dit is het heroeppingsrecht dat ook met ingang van 1 juli 2015 zal gelden. Na een herroeping wordt de opzegging geacht niet te hebben plaatsgevonden. Als de werknemer door de werkgever niet binnen twee dagen na de dagtekening van de instemming schriftelijk wordt gewezen op dit herroepingsrecht bedraagt de bedenktermijn drie weken.

Wij kunnen u adviseren over de do’s en dont’s in geval van opzegging van de arbeidsovereenkomst. Indien u hier meer over wilt weten, kunt u contact met ons opnemen.