Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Downloaden van bedrijfsinformatie op de privélaptop komt werknemer duur te staan

Op 1 november 2024 oordeelde de rechtbank Gelderland dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer op grond van verwijtbaar handelen (de zogeheten e-grond) zou moeten eindigen.

De werknemer had (gevoelige) bedrijfsinformatie op zijn privélaptop gedownload om zich te kunnen verweren tegen het standpunt van de werkgever dat sprake zou zijn van disfunctioneren. Volgens de rechter was dit een ernstige gedraging. De werknemer had moeten begrijpen dat het downloaden van dergelijke gegevens (nadelige) consequenties kan hebben voor de relatie met de werkgever en het vertrouwen hierdoor ernstig is geschonden.

De rechter begreep nog dat werknemer gespreksverslagen en beoordelingen naar zijn privé omgeving had overgebracht, maar niet dat er ook andere concurrentiegevoelige gegevens waren gedownload. Werknemer was bij het downloaden volgens de rechter onzorgvuldig te werk gegaan. Ook viel de werknemer te verwijten dat hij hierover aanvankelijk geen openheid van zaken had gegeven.

Van ernstig verwijtbaar handelen is volgens de rechter geen sprake omdat de werknemer niet opzettelijk of met een vooropgezet plan gehandeld had om de werkgever te schaden. De werknemer had dan ook aanspraak op de transitievergoeding.

Daarnaast vorderde de werkgever een contractuele boete wegens overtreding van het geheimhoudingsbeding ter grootte van een bedrag van € 50.000,-. Deze boete werd door de rechter gematigd tot een bedrag van € 10.000,-.

Praktische tip: Neem in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement op dat het de werknemer – op straffe van een boete – verboden is om bedrijfsgevoelige informatie naar de eigen (digitale) privé omgeving over te brengen. Zeker als dat zonder toestemming van de werkgever gebeurt en niet nodig is voor de uitvoering van de werkzaamheden.