- In verband met de lange wachtlijsten bij het UWV van WIA-aanvragen zal op grond van een tijdelijke maatregel de WIA-aanvraag van een werknemer van 60 jaar of ouder niet beoordeeld worden door een verzekeringsarts, maar uitsluitend door een arbeidsdeskundige. Deze tijdelijke maatregel is ingegaan per 1 oktober 2022 en duurt met (vooralsnog) 31 december 2023. Een tweetal uitzonderingen: een arbeidsdeskundige kan altijd bepalen dat een oordeel van de verzekeringsarts toch noodzakelijk is en (2) als een bedrijfsarts heeft vastgesteld dat deze werknemer geen benutbare mogelijkheden meer heeft, wordt de beoordeling nog steeds door een verzekeringsarts uitgevoerd.
- Wetsvoorstel Wet werken waar je wil. Dit wetsvoorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft wat kritische vragen gesteld, welke op 28 november 2022 zijn beantwoord door de initiatiefnemers van het wetsvoorstel. Met dit voorstel wordt het mogelijk voor een werknemer om een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats in te dienen. Dit moet dan wel zien op het woonadres van de werknemer of een voor de arbeid passende arbeidsplaats van waaruit gebruikelijk ten behoeve van de werkgever werkzaamheden worden verricht. De werkgever moet vervolgens aangeven of, gelet op alle omstandigheden van het geval, zijn belangen naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moeten wijken voor die van de werknemer. De werkgever mag het verzoek dus afwijzen, maar het is wel zaak dat aan afwijzend besluit goed wordt gemotiveerd en er daadwerkelijke belangen zijn op grond waarvan de werknemer niet (gedeeltelijk) vanuit huis de werkzaamheden kan verrichten.
- De maximale transitievergoeding per 1 januari 2023 bedraagt € 89.000,- bruto dan wel maximaal een jaarsalaris als het jaarsalaris hoger is dan € 89.000,- bruto.
- Een aantal belangrijke van de in 2023 beoogde hervormingen van de arbeidsmarkt, (ingangsdatum is nog niet bekend):
- Oproepcontracten komen te vervallen, er komt waarschijnlijk een kwartaalurennorm.
- De keten van tijdelijke contracten kan niet meer onderbroken worden door een tussenpoos (nu: > 6 maanden)
- Het concurrentie- en relatiebeding in contracten voor onbepaalde tijd wordt herzien. Waarschijnlijk komt daarvoor ook de eis dat er daarvoor een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang moet zijn en mogelijk wordt de duur van een concurrentie- en relatiebeding wettelijk beperkt