De eerste corona uitspraken!
- Wanneer een huisgenoot koorts heeft, worden de andere gezinsleden dringend geadviseerd in thuis-quarantaine te verblijven tenzij ze werkzaam zijn in een cruciaal beroep of vitaal proces. Indien een werknemer in contact is geweest met een persoon die mogelijk besmet is met het coronavirus of een zieke huisgenoot heeft en van overheidswege in quarantaine verblijft, maar niet thuis kan werken omdat dit in zijn/haar beroep niet mogelijk is, is de werknemer niet ziek in de zin van de wet. Deze werknemer heeft recht op 100% loondoorbetaling (tenzij partijen dit voor de eerste zes maanden van het dienstverband schriftelijk hebben uitgesloten) nu de omstandigheid van het niet werken niet in de risicosfeer van de werknemer is gelegen. Er mogen geen wachtdagen worden ingehouden. Rechtbank Limburg 23 juni 2020.
- Werkgever had het salaris van haar werknemers met 25% tijdelijk verlaagd vanwege de Corona-crisis en de dientengevolge deplorabele financiële situatie van de werkgever. Het ging om een tijdelijke gedeeltelijke loonopschorting, nu aangegeven was dat werknemer in de toekomst compensatie zou krijgen. De overgrote meerderheid heeft met het voorstel ingestemd. Werknemer in kwestie heeft het voorstel niet geaccepteerd als gevolg waarvan hij van de werkgever een officiële schriftelijke waarschuwing heeft ontvangen en uit het team is gezet. Partijen constateren een verstoorde arbeidsrelatie. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. Omdat niet vaststaat dat het voorstel tot salarisverlaging redelijk was en werknemer dit in redelijkheid had moeten accepteren, terwijl werknemer ook steeds de volle arbeidsprestatie heeft geleverd, is werkgever het volledige loon verschuldigd met daarbovenop de wettelijke verhoging (gematigd van 50% naar 20%). De werkgever was naast de transitievergoeding tevens een billijke vergoeding verschuldigd door haar reactie op de weigerachtige houding van de werknemer, hetgeen door de rechter als ernstig verwijtbaar handelen werd gekwalificeerd. Rechtbank Amsterdam 21 juli 2020.
- Werknemer, een assistent- manager van de Burger King, heeft, tegen de instructies van werkgever en de overheidsmaatregelen in, een restaurant geopend tijdens de Corona-cisis en hiermee een gevaar zettende situatie in het leven geroepen voor collega’s en voor gasten. Het ontslag op staande voet hield stand. Rechtbank Rotterdam 28 augustus 2020.
- Werkgever heeft, hoewel werknemer daar wel om had gevraagd, geen berdrijfsarts ingeschakeld om ziekmelding in verband met Corona-klachten te laten beoordelen. Werknemer heeft recht op doorbetaling van loon tijdens ziekte. Rechtbank Rotterdam 12 juni 2020.
- Thuisblijven van chef werkplaats door coronamaatregelen vanwege onder meer zijn chronisch zieke vrouw en zorg voor een kind is geen dringende reden voor een ontslag op staande voet noch reden voor een loonstop. Het niet kunnen werken komt voor rekening en risico van de werkgever. Rechtbank Noord- Holland 27 juli 2020.
- Ontslag op staande voet van een supervisor die de interne coronamaatregelen niet in acht neemt door onder meer een collega (ongewenst) een hand te schudden en daarna te omhelzen, houdt geen stand. Wel ontbinding op grond van een verstoorde arbeidsrelatie aangezien de werknemer voor het niet opvolgen van voorschriften eerder al was gewaarschuwd. Rechtbank Rotterdam 14 augustus 2020.
Wij adviseren werkgevers om een Corona-protocol te hanteren, zodat het interne beleid hieromtrent kenbaar is en in geval van niet naleving gesanctioneerd kan worden.