Enkele veelvoorkomende aandachtspunten bij het ‘nieuwe normaal’ op de werkvloer
1,5 meter protocol
De afgelopen maanden is er in het gehele land waar mogelijk thuis gewerkt door werknemers. Steeds meer werkgevers schalen langzaam weer op en hanteren een protocol om werknemers weer gedeeltelijk op de werkvloer de werkzaamheden te laten verrichten, rekening houdende met de 1,5 meter afstand op kantoor. Er wordt gewerkt met looproutes, speciale tussenschermen tussen de werkplekken etc. De vraag die zich hierbij voordoet, is: heeft de Ondernemingsraad hierin nog een rol?
Een protocol gericht op de 1,5 meter afstand op kantoor met dientengevolge gewijzigde regels over werken thuis en op kantoor en hygiëne maatregelen kan instemmingsplichtig zijn omdat het gezien kan worden als een regeling op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Omdat het geen duurzame wijziging is met onomkeerbare gevolgen, maar slechts een tijdelijke wijziging die op korte termijn doorgevoerd zal moeten worden, adviseren wij – indien inderdaad sprake is van een instemmingsplichtig voorgenomen besluit – een verkort traject met verkorte termijnen te hanteren.
Opmeten lichaamstemperatuur
Daarnaast maken werkgevers steeds meer gebruik van het (laten) opmeten van de lichaamstemperatuur van werknemers voordat zij naar binnen mogen. Indien deze gegevens worden geregistreerd, dan geldt de AVG-wetgeving. De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Reiskostenvergoeding
Andere vraag die wij de afgelopen periode veel hebben moeten beantwoorden, is: “hebben de medewerkers nog recht op uitbetaling van een reiskostenvergoeding als sprake is van thuiswerken”?
Er bestaat geen wettelijk recht op een reiskostenvergoeding, maar mogelijk is de reiskostenvergoeding opgenomen in een arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenreglement of in een CAO. Er zal in eerste instantie moeten worden bepaald of het gaat om een reële reiskostenvergoeding, afhankelijk van het aantal te rijden kilometers en niet om verkapt salaris. Ofwel: de reiskostenvergoeding is niet bedoeld om het netto salaris op te hogen maar is bedoeld voor het vergoeden van woon-werkverkeer. Er is dan sprake van een onkostenvergoeding en niet van een looncomponent. Voor onkostenvergoedingen geldt: indien deze niet meer gemaakt worden, dan hoeven deze in beginsel ook niet vergoed te worden behoudens eventuele afwijkende afspraken in een arbeidsovereenkomst, een reglement of een cao.
Intrekken vakantieaanvragen?
Als er vakantie door de werknemer is aangevraagd en door de werkgever is goedgekeurd, dan staat de vakantie in principe vast overeenkomstig de wens van de werknemer (hoofdregel). De werkgever kan op grond van de wet in geval van zwaarwegende bedrijfsbelangen een reeds vastgestelde vakantie eenzijdig intrekken. Kan een werknemer eenzijdig een reeds vastgestelde vakantie intrekken?
Hiervoor is in beginsel de instemming van de werkgever nodig. Wel zal door de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang aangevoerd moeten worden waarom het intrekkingsverzoek van de werknemer niet kan worden gehonoreerd. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Als alle vakanties verschoven gaan worden, dan krijgt de werkgever later in het jaar roostertechnische problemen.
- Gelet op de huidige situatie en de grote bedrijfseconomische gevolgen voor werkgevers is het – mede in het kader van goed werknemerschap en de redelijkheid en billijkheid – niet redelijk om het saldo verlofaanspraken te vergroten.
Het is verder ook niet zo dat een werknemer redelijkerwijs niet van zijn of haar geplande vakantie zou kunnen genieten.
Voor vragen over de NOW (2.0) verwijzen wij u naar de eerdere artikelen hierover op onze website of ons WAB webinar.