De inhoud van de NOW 2.0 op hoofdlijnen voor werkgevers
Op 20 mei heeft het kabinet bekendgemaakt dat de NOW-regeling – met aangepaste voorwaarden – met drie maanden wordt verlengd tot eind augustus 2020. Het doel van de NOW blijft ongewijzigd, namelijk het voor werkgevers met een terugval in de omzet van ten minste 20% mogelijk maken zoveel mogelijk werknemers in dienst te houden door een tegemoetkoming bij het UWV aan te vragen ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies.
De omzetdaling wordt vastgesteld over een driemaandsperiode die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020, waarbij voor aanvragers die voor de tweede keer een beroep doen op de NOW de omzetperiode moet aansluiten op de periode gekozen in het eerste tijdvak.
Om overlap van het aanvraag- en vaststellingsproces te voorkomen, kan vaststelling van de eerste subsidieperiode (maart, april, mei 2020) worden aangevraagd vanaf 7 september 2020. Tot en met 31 augustus 2020 hebben werkgevers immers de mogelijkheid een aanvraag voor de tweede tranche te doen.
Wij zetten graag de wijzigingen die zien op de verhouding werkgever – werknemer van de NOW 2.0 op hoofdlijnen voor u uiteen.
- In de oorspronkelijke NOW-regeling is bepaald dat indien toch tot bedrijfseconomisch ontslag door werkgevers wordt overgegaan zonder dat de NOW-aanvraag (tijdig) zou zijn ingetrokken, bij de vaststelling van de subsidie een correctie wordt doorgevoerd. Bij de vaststelling van de subsidie wordt dan vastgesteld wat het loon is van de werknemers voor wie bedrijfseconomisch ontslag is aangevraagd. Dit loon plus een verhoging van 50% (de ‘boete’) wordt in mindering gebracht op de subsidie. Ofwel: de subsidie wordt met 150% van het loon van de ontslagen werknemers verminderd. De correctie op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag van een werknemer blijft in de NOW 2.0 bestaan, maar de subsidie wordt niet meer extra verlaagd. Bij de afrekening zal daarom de subsidie voor ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen niet langer voor 150%, maar voor 100% worden gecorrigeerd met de hoogte van de loonsom van de werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd. Het gaat hierbij om ontslagaanvragen die in de periode 1 juni t/m 31 augustus 2020 worden ingediend.
- Indien sprake is van een voorgenomen besluit tot collectief ontslag van 20 of meer werknemers op bedrijfseconomische gronden in hetzelfde werkgebied, dan dienen werkgevers – conform de Wet Melding Collectief Ontslag – te overleggen met vakbonden gedurende een periode van vier weken. De wettelijke bescherming bij bedrijfseconomische ontslag en de daarvoor geldende regels blijven ongewijzigd.
- Werkgevers die de NOW aanvragen, worden verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en/of omscholing te gaan doen. Werkgevers leggen hier bij de aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring over af. Ter ondersteuning van initiatieven van sociale partners trekt het kabinet daarvoor 50 miljoen euro uit via het crisisprogramma ‘NL leert door’ waarmee werknemers vanaf juli 2020 kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.
- De vaste (forfaitaire) opslag wordt verhoogd van 30% naar 40%. Dit betreft een opslag voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies.
- De referentiemaand voor de loonsom wordt maart 2020 in plaats van januari 2020. Daarnaast wordt in de al lopende NOW-regeling maart 2020 ook als uitgangspunt genomen als de loonsom in de maanden maart, april en mei 2020 hoger uitvalt dan in de maanden januari, februari en maart 2020. Dit is onder meer van belang voor seizoensgebonden bedrijven.
- Een bedrijf of groep dient bij een beroep op de NOW geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen in te kopen over 2020. Dit moet bij aanvang verklaard worden. Bij bonussen zal dit beperkt worden tot de bonussen die worden uitgekeerd aan het bestuur en de directie.
De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht en kunnen u, bijvoorbeeld indien er bedrijfseconomische ontslagen dienen plaats te vinden, hierin begeleiden. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op via info@lammersthijssen.nl of op 0165-743103.