Omzeilen wettelijke ketenregeling via payroll niet toegestaan
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwaren heeft zich op 7 augustus 2018 uitgelaten over een payrollconstructie nadat aan een werknemer reeds drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten waren aangeboden.
Wettelijke ketenregeling
In het Nederlands arbeidsrecht geldt de wettelijke ketenregeling bij het aangaan van arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Er mogen drie tijdelijke contracten in een maximale periode van twee jaar worden aangeboden aan een werknemer. Er ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd als een vierde arbeidsovereenkomst wordt aangeboden of als de periode van twee jaar wordt overschreden.
Hof Arnhem-Leeuwarden – 7 augustus 2018
In een kwestie tussen een taxibedrijf en een werknemer speelde het volgende. De werknemer had drie tijdelijke arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ontvangen, waarna het taxibedrijf de samenwerking wel wilde voortzetten, maar zonder dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou ontstaan. Dit omdat het nog maar de vraag was of het taxibedrijf in de toekomst het vervoer in de regio kon blijven uitvoeren. Het taxibedrijf stelde daarom aan de werknemer voor om via een payrollbedrijf werkzaamheden te blijven verrichten en regelde samen met het payrollbedrijf de overeenkomst voor werknemer. Werknemer tekende de payrollovereenkomst en bleef aan het werk voor het taxibedrijf. Na enige tijd kreeg werknemer te horen dat hij niet meer kon blijven werken voor het taxibedrijf. Werknemer stelde zich vervolgens op het standpunt dat hij voor onbepaalde tijd in dienst was van het taxibedrijf en eiste om weer aan het werk te mogen gaan.
Bij de rechtbank krijgt de werknemer gelijk, maar het taxibedrijf gaat in hoger beroep.
Het Hof geeft aan dat de wettelijke ketenregeling is gebaseerd op de Europese Richtlijn 1999/70/EG (arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd), die tot uitganspunt heeft dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd de normale arbeidsverhouding is. Van de verschillende manieren om grenzen te stellen aan de mogelijkheid om opeenvolgende tijdelijke contracten te sluiten is in Nederland gekozen voor de combinatie van een maximum aantal verlengingen (2) en een maximale totale duur (24 maanden) van elkaar opvolgende arbeidsverhoudingen voor bepaalde tijd.
In deze zaak staat voor het Hof vast dat het taxibedrijf het initiatief heeft genomen om de constructie met het payrollbedrijf tot stand te brengen en dat werknemer niet méér heeft gedaan dan zijn handtekening zetten onder een hem door het taxibedrijf opgesteld en voorgehouden aanmeldformulier en een later toegezonden contract, waarna er vervolgens materieel niets voor werknemer wijzigde. Kort gezegd is volgens het Hof de payroll-constructie derhalve aangegaan met het enkele doel om onder de bescherming (voor de werknemer) van de ketenregeling te ontkomen, hetgeen niet kan verhinderen dat alsnog een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan tussen het taxibedrijf en de werknemer. Het taxibedrijf moet het loon aan de werknemer doorbetalen en werknemer te werk stellen.
Praktisch
Werkgever, wees dus voorzichtig met het omzeilen van de wettelijke ketenregeling op bovenstaande manier. Wilt u volledige zekerheid hebben dan kunt u, behoudens eventuele extra mogelijkheden op basis van een CAO, beter meer dan zes maanden tussen het derde en het vierde arbeidscontract laten bestaan.
Wilt u meer weten over de wettelijke ketenregeling en de juridische mogelijkheden daarop een uitzondering te maken, neem dan contact op met één van onze specialisten arbeidsrecht.