Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Loonstop moet duidelijk worden vermeld in de brief aan werknemer

Als een zieke werknemer zich niet houdt aan re-integratieverplichtingen dan kan de werkgever het loon stop zetten, mits de werkgever dat op voorhand heeft aangekondigd. Uit eerdere rechtspraak bleek al dat de werkgever goed onderscheid moet maken in de juiste juridische termen (loonstop of loonopschorting), maar ook is het enkele vermelden van een wetsartikel niet voldoen, zo blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter te Almelo op 29 september 2016.

In deze kwestie ging het om een werknemer die sinds 1 september 2015 in dienst was in de functie van Medewerker schoonmaak. De werkgever heeft op 25 april 2016 de loondoorbetaling gestopt, omdat werknemer zich niet aan haar re-integratieverplichtingen hield. De werknemer is het hier niet mee eens en vordert betaling van achterstallig loon.

De werkgever stelt dat zij bij brief van 20 april 2016 de loonstop heeft aangekondigd. Echter werkgever heeft volstaan met het vermelden van wetsartikelen en heeft in de brief niet gewaarschuwd dat het loon zal worden stopgezet indien werknemer niet aan haar re-integratieverplichtingen zou gaan voldoen. Volgens de kantonrechter is het enkele vermelden van wetsartikelen niet toereikend. Ook is niet voorafgaande aan de loonstop een (schriftelijke) waarschuwing gegeven. Niet gesteld of gebleken is derhalve dat werkgever werknemer onverwijld ervan in kennis gesteld heeft dat zij de betaling van het loon zal stopzetten en waarom. Om deze reden is de loonstop niet rechtsgeldig opgelegd en wordt de werkgever veroordeeld tot betaling van het achterstallig salaris.

Tip voor werkgevers: zorg dat de juiste termen worden genoemd en waarschuw een werknemer schriftelijk en voorafgaand aan het doorvoeren van een loonstop, zodat enerzijds de werknemer alsnog de kans heeft aan de re-integratieverplichtingen te voldoen en anderzijds – als dat niet gebeurt – de loonstop wel met succes gehandhaafd kan worden.