Populaire Pokémon Go-spel komt uitzendkracht duur te staan
Op dinsdag 12 juli 2016 is een uitzendkracht naar huis gestuurd wegens het veelvuldig onder werktijd spelen van het spel ‘Pokémon- Go’ op zijn telefoon. Een 23-jarige man uit Nijmegen, die werkzaam was als uitzendkracht voor een klusbedrijf, speelde het spel zo fanatiek dat hij meer tijd besteedde aan het zoeken naar Pokémons dan aan zijn werk. Het klusbedrijf heeft hem hiervoor diverse malen gewaarschuwd, maar de verleiding om het spel tijdens werktijd te spelen was echter te groot. De maat was vol voor het klusbedrijf en werknemer kon vertrekken.
Beëindiging van een uitzendovereenkomst
De werknemer in kwestie was een uitzendkracht. Er was dus sprake van een driehoeksverhouding tussen de uitzendkracht, het uitzendbureau (de uitlener) en het klusbedrijf (de inlener). De uitzendkracht is op basis van een uitzendovereenkomst in dienst van het uitzendbureau. In de uitzendovereenkomst kan een beding worden opgenomen waarin staat dat de overeenkomst automatisch eindigt als de opdrachtgever de uitzendkracht niet langer in wil zetten. opdrachtgever kan in zo’n situatie dus van de ene op de andere dag aangeven dat de uitzendkracht geen werkzaamheden meer mag komen verrichten. Een uitzendbeding geldt echter in beginsel alleen gedurende de eerste 26 gewerkte weken waarin de uitzendkracht werkt. In casu is niet bekend of een dergelijk beding was opgenomen, maar daar lijkt het wel op. Wanneer een uitzendbeding ontbreekt of wanneer de uitzendkracht langer werkt (in fase B (ABU-CAO of fase 3 NBBU), gelden er andere ontslagregels. Zo dient de werkgever bijvoorbeeld rekening te houden met een opzegtermijn die afhankelijk is van de duur van het contract.
Tip voor werkgevers
Om te voorkomen dat er onduidelijkheid bestaat over het gamen onder werktijd, de daaraan gekoppelde restricties en de mogelijk te nemen sancties bij overtreding, adviseren wij werkgevers en inleners om hierover vooraf duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken kunnen bijvoorbeeld worden overeengekomen in een handboek of bedrijfsreglement of in de arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst zelf.