Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Afwijking ketenregeling bij CAO voor seizoenswerk per 1 juli 2016

Per 1 juli 2016 wijzigt artikel 7:668a BW de ketenregeling zoals die op 1 juli 2015 van kracht is geworden.

De tussenpoos van zes maanden kan bij CAO worden verkort naar drie maanden als er sprake is van seizoensarbeid. Toestemming van de minister is hiervoor niet nodig. Tot nu kon van de tussenpoos van zes maanden alleen worden afgeweken via de (zeer zware) procedure om met toestemming van de minister de gehele ketenbepaling buiten toepassing te verklaren.

Weer terug naar de ‘oude’ tussenpoos van (meer dan) drie maanden

De wijziging houdt in dat vanaf 1 juli 2016 de zogenoemde tussenpoos van zes maanden in de ketenregeling bij CAO kan worden teruggebracht naar ten hoogste drie maanden voor functies waarin de werkzaamheden als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en gedurende ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden verricht. Hierdoor kan voor deze functies de tussenpoos van drie maanden uit de ketenbepaling zoals die luidde voor 1 juli 2015, weer worden toegepast. Na een onderbreking van meer dan drie maanden kan er dan opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden aangegaan die van rechtswege afloopt.

Cao-partijen kunnen zelf besluiten over het verkorten van de tussenpoos. Voor het realiseren van dergelijke afspraken is toestemming van de minister niet nodig. CAO-partijen kunnen ook zelf bepalen voor welke functies afwijking van de hoofdregel noodzakelijk is.

Voorbeelden branches/functies

Bij het indienen van het voorstel zijn voor de toepassing als voorbeelden genoemd:

– seizoensarbeid in de land- en tuinbouwsector,
– de horeca (bijvoorbeeld strandtenten) en recreatiesector (bijvoorbeeld campings die niet gedurende het hele jaar open zijn),
– de amateursport (voor zover als gevolg van genoemde omstandigheden gedurende een deel van het jaar beoefend),
– het begeleiden bij gehandicaptenvakanties als dat gedurende slechts een deel van het jaar kan door een werknemer omdat het werkzaamheden betreft die specifieke vaardigheden van de begeleiders vereisen (bijvoorbeeld: begeleiden bij skivakanties vereist andere vaardigheden dan het begeleiden bij zomeractiviteiten).

De regeling geldt uiteraard ook voor andere sectoren die functies kennen die aan de vereisten voor het maken van een uitzondering voldoen. Het is aan cao-partijen om te beoordelen of dat het geval is.