Knelpunten loondoorbetalingsplicht werkgever voor zieke werknemer
Een werkgever moet gedurende twee jaar het loon van een arbeidsongeschikte werknemer doorbetalen. Met name kleine werkgevers ervaren deze verplichting als een te grote last.
Om werkgevers tegemoet te komen, heeft Minister Asscher op 21 april 2016 drie maatregelen aangekondigd om een aantal knelpunten die werkgevers rondom de loondoorbetalingsverplichting ervaren te verminderen. Deze verbeteringen zouden niet ten koste van werknemersrechten gaan. De maatregelen hebben onder meer betrekking op de loonsanctie in relatie tot re-integratie tweede spoor en de aanvraag voor een vervroegde IVA-keuring.
1. Re-integratie tweede spoor
Re-integratie in het tweede spoor ziet op de re-integratie van de zieke werknemer bij een andere werkgever. Indien een werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, kan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) een loonsanctie opleggen. Het niet, of niet op het juiste moment, inzetten van tweede spoor re-integratie kan hierdoor ook tot een loonsanctie leiden.
Omdat werkgevers in de praktijk het tweede spoor veelal formeel wel inzetten om een loonsanctie te voorkomen, maar het materieel vaak niet tot resultaat leidt, heeft Minister Asscher aangegeven dat het wel of niet en het moment van het inzetten van het tweede spoor de keuze wordt van werkgever en werknemer op basis van advies van de bedrijfsarts. Eén en ander dient ook dan te worden vastgelegd in een plan van aanpak. Het UWV toetst vervolgens of het re-integratietraject conform plan van aanpak is verlopen. Het wel of niet, het te laat of te vroeg inzetten van een tweede spoortraject zal hierdoor niet langer kunnen leiden tot een loonsanctie van UWV. Hierdoor hoeft een tweede spoortraject alleen nog in gang te worden gezet, als een toegevoegde waarde is te verwachten.
2. Vervroegde IVA-uitkering
Een werknemer kan na 3 weken ziekte een vervroegde IVA-uitkering aanvragen, indien duidelijk is dat hij in de toekomst niet meer kan werken. Deze vervroegde aanvraag wordt begeleid door een verklaring van de bedrijfsarts over de medische situatie. Indien de IVA-uitkering wordt toegekend, wordt deze door de werkgever verrekend met de loondoorbetaling (op zijn vroegst vanaf 13 weken na de eerste ziektedag). Minister Asscher wil het mogelijk maken dat ook werkgevers de mogelijkheid krijgen om een vervroegde IVA-uitkering voor hun duurzaam en volledig zieke werknemers aan te vragen. Enerzijds vanwege de financiële lastenverlichting en anderzijds om onnodige inzet van re-integratieactiviteiten te voorkomen.
Voorgaande aangekondigde maatregelen moeten nog worden verwerkt in een wetsvoorstel. Rond de zomer wordt verwacht dat de contouren van het wetsvoorstel verder bekend zullen zijn.