Slapend dienstverband na twee jaar ziekte toegestaan?
Wat is een slapend dienstverband?
Van een slapend dienstverband is sprake wanneer de werknemer niet meer in staat is om passende werkzaamheden uit te voeren en de werkgever geen loon meer hoeft te betalen. Dit kan bijvoorbeeld na twee jaar ziekte de situatie zijn. Zo ook in de volgende situatie.
Kwestie bij de kantonrechter Gouda
Werknemer is 104 weken arbeidsongeschikt en voor de werkgever geldt geen loondoorbetalingsverplichting meer. Werknemer is vervolgens gere-integreerd bij een andere externe werkgever. De formele werkgever van werknemer beëindigt de arbeidsovereenkomst niet op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid via het UWV WERKbedrijf, maar houdt het dienstverband ‘slapende’.
Op enig moment verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van artikel 7:669 lid 3 onderdeel e BW omdat de werknemer geen gehoor geeft aan oproepen van de bedrijfsarts. Als een beroep op deze ontslaggrond slaagt, heeft de werknemer geen aanspraak op een transitievergoeding.
De werknemer dient een tegenverzoek in en verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden én een transitievergoeding aan hem toe te kennen omdat de werkgever tekort zou zijn geschoten om zich als goed werkgever te gedragen vanwege het ‘in slaap houden’ van de arbeidsovereenkomst.
De werknemer wordt door de kantonrechter Gouda op 21 oktober 2015 in het ongelijk gesteld. Op de werkgever rust volgens de kantonrechter geen verplichting om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Door de werknemer is onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de werkgever de arbeidsovereenkomst in stand heeft gehouden om de transitievergoeding niet uit te hoeven betalen.
Relevant in deze uitspraak is wel dat de werknemer inmiddels bij een externe werkgever was gere-integreerd en de werkgever al wel voorbereidingen had getroffen om het UWV WERKbedrijf om toestemming te vragen de arbeidsovereenkomst op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid te beëindigen. De toestemming is uiteindelijk niet door de werkgever gevraagd vanwege het ontbreken van een actueel oordeel van de bedrijfsarts.
Voorkomen dat een transitievergoeding betaald moet worden
Hoewel deze uitspraak casuïstisch van aard is en er op basis van deze uitspraak geen conclusies kunnen worden getrokken, lijkt het er wel op dat het slapend houden van de arbeidsovereenkomst onder omstandigheden een mogelijkheid is om na langdurige arbeidsongeschiktheid geen transitievergoeding uit te betalen. Risico is wel dat een werknemer na verloop van tijd alsnog tewerkstelling kan vorderen. De dienstbetrekking duurt formeel immers gewoon voort.
Advies nodig over een arbeidsongeschiktheidsdossier? De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht zijn u graag van dienst.