Opzegging zonder instemming van werknemer is ernstig verwijtbaar
Als al een billijke vergoeding aan een werknemer wordt toegekend dan is dat meestal in het kader van een door een werkgever gestarte ontbindingsprocedure. Als vast komt te staan dat werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld dan kan aan de werknemer een billijke vergoeding worden toegekend. Als echter de arbeidsovereenkomst door de werkgever niet rechtsgeldig is opgezegd dan kan een werknemer ook zelf vragen om een billijke vergoeding in plaats van herstel van zijn arbeidsovereenkomst. De werknemer verweert zich dan niet tegen de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar wil wel een billijke vergoeding.
De Kantonrechter te Amersfoort kende op 15 oktober 2015 in zo’n situatie een billijke vergoeding toe aan de werknemer.
De kwestie is als volgt.
Een kapster was werkzaam voor 4,5 uur per week. De werkgever had eerst het UWV WERKbedrijf verzocht een ontslagvergunning toe te kennen op grond van bedrijfseconomische redenen, maar deze vergunning werd niet verkregen. Er ontstond daarna een geschil tussen werkgever en werknemer over het opnemen van verlof, waarna werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd, derhalve zonder een ontslagvergunning en zonder de instemming van de werknemer.
De werknemer is vervolgens een procedure bij de kantonrechter gestart en heeft in plaats van vernietiging van de opzegging een billijke vergoeding verzocht. De hoogte van de verzochte vergoeding bedroeg het aantal maanden tot de pensioenleeftijd (257) keer haar maandsalaris, wat een totaal maakte van € 57.699,07 bruto.
De kantonrechter concludeert dat met betrekking tot de vakantie aan de werkgever het grootste verwijt dient te worden gemaakt en kent een billijke vergoeding toe van € 4.000,= bruto (ongeveer 20 bruto maandsalarissen). De kantonrechter motiveert helaas niet hoe hij precies tot de hoogte van dit bedrag is gekomen.
Wat is van belang om te weten?
Een billijke vergoeding kan ook worden toegekend als de werkgever heeft opgezegd in strijd met artikel 7:671 BW. Kortom: als een werkgever in strijd handelt met de geldende voorschriften voor ontslag dan is de ernstige verwijtbaarheid daarmee gegeven. Werkgevers dienen er derhalve op bedacht te zijn de ontslagregels goed te volgen en voor werknemers is het van belang te (laten) onderzoeken of werkgever zich aan de ontslagregels heeft gehouden.