Opnieuw billijke vergoeding aan werknemer toegekend
Eerder hebben wij op onze website de eerste uitspraak waarin naast de transitievergoeding aan de werknemer een billijke vergoeding is toegekend, besproken. Inmiddels is de tweede uitspraak, wederom van de kantonrechter Den Bosch, d.d. 22 september 2015 gepubliceerd.
Een werknemer was een andere functie binnen de organisatie van werkgever gaan vervullen en is in dit verband een nieuwe arbeidsovereenkomst mét proeftijdbeding overeengekomen.
Een dag na de ingangsdatum van de nieuwe arbeidsovereenkomst meldt de werknemer zich arbeidsongeschikt. Werkgever zegt vervolgens de arbeidsovereenkomst in de proeftijd op.
De kantonrechter vernietigt het proeftijdontslag. Volgens de kantonrechter is de proeftijd niet rechtsgeldig overeengekomen, aangezien de werkgever al bekend was met de geschiktheid van de werknemer voor de nieuwe functie. Wel ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst op grond van een onherstelbare verstoring in de arbeidsrelatie.
Volgens de kantonrechter heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld door de arbeidsovereenkomst vanwege de ziekmelding van de werknemer – die ook nog in twijfel werd getrokken – te beëindigen. Aan de werknemer wordt een billijke vergoeding toegekend van € 2.000,- bruto, iets meer dan de hoogte van de transitievergoeding.
Uit de reeds gepubliceerde rechtspraak volgt dat niet snel een billijke vergoeding naast een transitievergoeding aan de werknemer wordt toegekend. De werknemer zal aannemelijk moeten maken dat een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of heeft nagelaten. Desalniettemin is waakzaamheid geboden, bijvoorbeeld in situaties waarin een beroep wordt gedaan op een proeftijdbeding. Schroom niet om de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht op voorhand te raadplegen.