Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Afschaffing VAR-verklaring wordt uitgesteld tot 1 april 2016

De VAR-verklaring blijft ook na 1 januari 2016 nog bestaan. Staatssecretaris Wiebes van Financiën stelt de invoering van de voorbeeldovereenkomsten uit tot 1 april 2016.

Wat stelt staatssecretaris Wiebes voor?

• De streefdatum voor de inwerkingtreding van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (het voorstel dat de VAR afschaft) wordt 1 april 2016.

• Overeenkomsten die voor 1 februari 2016 worden voorgelegd aan de Belastingdienst, zijn voor 1 april 2016 beoordeeld en, indien het oordeel is dat daarmee buiten dienstbetrekking wordt gewerkt, zo mogelijk gepubliceerd.

• Er geldt een implementatietermijn tot 1 januari 2017. Alle opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben tot 1 januari 2017 de tijd om zo nodig hun werkwijze aan te passen aan een werkwijze die is voorzien in een voorbeeld- of modelovereenkomst. Tot die tijd zal de Belastingdienst wel toezicht houden, maar nog geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen. Waar nodig zal de Belastingdienst waarschuwen en partijen wijzen op welke punten een aanpassing van hun werkwijze nodig is om buiten dienstbetrekking te werken.

• Het wetsvoorstel heeft geen terugwerkende kracht. Tot op het moment van inwerkingtreding van de wet blijft de vrijwarende werking van de VAR voor de opdrachtgever bestaan.

• Bij partijen die na 1 januari 2017 niet volgens een beoordeelde (voorbeeld)overeenkomst of modelovereenkomst werken, kunnen naheffingsaanslagen worden opgelegd als blijkt dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als deze dienstbetrekking in 2016 al bestond, wordt door de vrijwaring alleen de periode vanaf 1 april 2016 in de handhaving betrokken.

• Evidente fraude blijft de Belastingdienst uiteraard te allen tijde aanpakken.

Het is nog even afwachten of de Eerste Kamer instemt met het verzoek van staatssecretaris Wiebes. Maar dat de VAR-verklaring niet al op 1 januari 2016 verdwijnt staat vast.

Hoe nu verder?

De Belastingdienst heeft al meer dan twintig modelovereenkomsten voor verschillende branches opgesteld, welke reeds door de Belastingdienst zijn beoordeeld en waarbij geen sprake is van een dienstbetrekking. Zolang opdrachtgever en opdrachtnemer conform deze overeenkomst handelen, weet de opdrachtgever zeker dat geen loonheffing hoeft te worden ingehouden en betaald. De modelovereenkomsten van de Belastingdienst vindt u hier.

Het nadeel van deze modelovereenkomsten is dat deze niet op maat zijn gemaakt. Mogelijke voor een opdrachtgever of opdrachtnemer relevante bepalingen zijn in deze modelovereenkomsten niet verwerkt. Om die reden is het mogelijk om een op maat gemaakte overeenkomst ter fiscale beoordeling aan de Belastingdienst voor te leggen. Als de overeenkomst voor 1 februari 2016 wordt voorgelegd dan geeft de Belastingdienst voor 1 april 2016 uitsluitsel. Het werken met een juiste overeenkomst voorkomt voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer veel narigheid.

Wenst u ondersteuning bij het op maat maken van uw eigen overeenkomst(en)? Neem dan contact op met de advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht